Savjetnici ih guraju u propast: Bježe od dijaloga, formiraju forum sa vanparlamentarnim subjektima, kako bi spinovali javnost!

0

Najava lidera Demokrata Alekse Bečića da će njegova stranka sa kolegama iz URE predložiti da zajedno sa drugim političkim subjektima, nevladinim organizacijama i ostalim društveno-političkim činiocima konstituišu poseban forum koji će se baviti sveobuhvatnim izbornim reformama i reformama drugog zakonodavstva od značaja za izborni proces, je jalov pokušaj da se koalicija za “21 vijek”, izvuče iz sopstvenog političkog blata u koji su sami upali. Politički nezrelo, može se reći i diletantski zvuči da će predložiti formiranje nekakvog foruma, što za cilj treba samo da ima medijski spin, a koji nikoga ne obavezuje niti ima bilo kakvu težinu, osim zamajavanja javnosti.
Jasno je da ovim jeftinim politikanstvom, kad su zahvaljujući svom sebičluku i političkom neznanju, ostali na političkim marginama, žele da ohrabre sami sebe formiranjem nekakvog foruma, za koji bilo koja mjesna zajednica u Crnoj Gori ima status države. Očigledno da bježe od realnosti i žele da impresioniraju birače, svojim „genijalnim“ idejama o formiranju nečega što nema uzemeljenje ni u zakonima ni u Ustavu, za koji se zdušno bore.
Prvi su tražili Radnu grupu, a sad izmišljaju nekakav forum

Sjetimo se da su prije nekoliko mjeseci, slavodobitno, iz Brisela poručili da imaju Plan izbornih reformi, koji je osnov za izlazak države i društva iz krize. I tražili su, niko ih nije vukao za jezik, da u Radnu grupu uđu vlast i opozicija. Danima su se čelnici Demokrata i URE smiješili, sa stranica, svojih medija, da imaju podršku EU i da dijalog treba da otpočne između svih političkih subjekata. U međuvremenu, pripremao se teren za njihov ulazak, na mala vrata, u Skupštinu Crne Gore, a sve to im je EU omogućila preko premijera Duška Markovića. Kada je postalo jasno da će sve političke strukture sjesti za sto da nađu najbolje rješenje, to Demokratama nikako nije odgovaralo. Računali su da će im EU omogućiti sa zajedno sa dijelom DPS-a, proguraju svoj Plan izbornih reformi, a da onda to danima njihovi mediji i NVO sektor predstavljaju kao njihovu pobjedu. Ali avaj, Demokrate poraziše same sebe i to oružjem, kojim su htjeli da poraze druge opozicione kolege.

Međutim, svi ostali politički subjekti, prevedeno na jezik brojki, skoro 90 poslanika u Skupštini, podržalo je inicijativu da se formira Odbor, u čijem sastavu će ući predstavnici svih političkih subjekata. I već mjesecima traje rasprava kako da se dođe do najboljeg rješenja, a za to vrijeme nas Demokrate zasmijavaju promo tekstovima o obnovi dva toaleta u par seoskih škola, dvije zamijenjene zavjese i tri prefarbane peći. I kada je postalo izvjesno da će se u Skupštini, formiranjem Radne grupe, rješavati sva goruća pitanja za izborno zakonodavstvo, Demokrate su pokazale svu raskoš političkog amaterizma. Dijalog u Skupštini, gle čuda, pozdravila je ista ta EU u koju su se Bečić i Abazović zaklinjali. Međutim, savjetnici Alekse Bečića i Dritana Abazovića su tada shvatili da im plan propada i da neće moći da kontrolišu sve ove procese, što je bila glavna poenta njihovog Plana. Umjesto da se Demokrate i URA, koji ukupno imaju 9 poslanika od mogućih 81, a medijskom drekom pokušavaju da glume kao da imaju dva ili tri puta više, uključe u ovaj proces, njihovi mentori nastavljaju da Bečića i Abazovića guraju sve dublje i dublje i političku neizvjesnost. Više nego glupo i naivno izgleda priča o formiranju nekakvog foruma, koji će činiti Soroševi pitomci, vanparlamentarne stranke i mediji u nestajanju.

Neozbiljno, a možemo slobodno reći i smiješno, zvuči Bečićeva prijetnja o formiranju nekakvog foruma, u momentu kada imamo na stolu predlog za Radnu grupu, u punom kapacitetu, koja će uskoro da počne sa radom. Pošto mu je jasno da je ostao na političkim marginama i da je poslednjih mjeseci, zahvaljujući savjetnicima koji ga guraju u političku propast, van svih političkih dešavanja. Pa zar taj isti Bečić nije 2016 godine poručivao da treba da se razgovara u Skupštini, a ne da se ide u proteste. Izgleda da su se taj Bečić iz 2016. i ovaj Bečić iz 2018. godine definitivno razišli.

Zato za kraj, najbolje bi bilo da se Bečić okane formiranja foruma sa likovima koji nemaju težinu ni u famili, a kamoli u društvu, i da se konačno otkači, dok još nije kasno, svojih savjetnika oličenih u likovima koji se odazivaju na imena Boris, Nikola, Željko, Tea, Daliborka, Vanja i naravno samo fali politički Džej, i da se shodno svom sloganu iz kampanje, konačno vrati kući, tj. prihvati političku realnost, da samo zajedno, a ne on sam, kako ga bilduju mentori, može da se promijeni vlast.

P.S. Inače priča o formiranju foruma je plagijat jer je tako nešto jednom već formirao Žarko Rakčević, a svi znamo kako se ta priča završila.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.