Savićević: Nećemo širiti ligu, ovaj sistem ima malo prostora za mućke

0

Predsjednik FSCG Dejan Savićević u intervjuu za Arenu objasnio je odluku da se prvenstvo riješi na terenu, a imao je i jasan stav po pitanju povećanja broja klubova u Telekom 1. CFL, što je bila ideja koja je dolazila od domaće struke.

“Dok sam ja predsjednik Saveza, liga se neće širiti. Sadašnji format je teži, igra se četvorokružno, ali ima mnogo manje prostora za mućke. Dosta smo gurali glavu u pijesak. Više nema potrebe. Liga sa 10 klubova se pokazala najboljom do sada. Da imamo 12 klubova bilo bi kao da se vraćamo pet – šest godina unazad. Ja hoću da idemo naprijed. Odluka da se prvenstvo riješi na terenu je najsportskija, najpravednija. Razmišljali smo o zdravlju igrača i u skladu sa tim vukli poteze”, rekao je Savićević.

Crnogorski klupski fudbal vraća se na scenu 30. maja nakon više od dva i po mjeseca prekida koji je uslovila pandemija korona virusa.

Kako vidite nastavak, budući da igrači imaju manje od dvije sedmice za timski rad, a prvi put se susrijeću sa činjenicom da u kratkom periodu treba da odigraju veliki broj utakmica?

“Na našu sreću, fudbal može ponovo da se igra, ali je šteta što neće biti publike. Zbog toga mi je jako žao. Slažem se da igrači imaju manje vremena za treninge i da će sve biti drugačije u odnosu na ono što je bilo prije. Bio bi preveliki period da se ne igra od 7. marta do 7. ili 8. avgusta. Pet mjeseci bez takmičenja. Najviše iz toga razloga odlučili smo da se prvenstvo nastavi. Da smo poglasili kraj, siguran sam da bi mnogo više bilo nezadovoljnih. U tom slučaju morali bismo da donosimo nepopularne odluke koje se nekima ne bi svidjele”, odgovorio je prvi čovjek naše kuće fudbala, a potom nastavio:

“Bila bi smiješna liga da sljedeće sezone igramo sa 11 klubova u prvoligaškom rangu. Da širimo ligu na 12 klubova, pa poslije opet da je skraćujemo bilo bi kao da se vraćamo u prošlost, već sam rekao. Tu je još mnogo pitanja zašto ovo, zašto ono. Sistem sa 10 prvoligaša je najbolji, a o tome svjedoči činjenica da više nema izvještaja iz Uefe o sumnjivim mečevima. Utakmice su 99,9 odsto takmičarske. Sagledavajući sve smatram da smo postupili ispravno. Pritom mislim na sve nivoe takmičenja. Svjestan sam da će vrućine donijeti probleme, posebnom mlađim kategorijama i Drugoj ligi zbog nedostatka reflektora. Vjerujem, ipak, da ćemo i to prebroditi”, dodao je Savićević.

Arena je nedavno realizovala anketu u kojoj su gotovo svi prvoligaški treneri predlagali prekid sezone. Kako to komentarišete?

“Nijesam imao takav osjećaj tokom razgovara sa predstavnicima klubova. Očigledno je priča za novine bila jedna, a na našem sastanku druga. Ne mogu da vjerujem da, recimo, trener Grblja ne bi volio da se nastavi prvenstvo. Možda je mislio da ne bi bilo ispadanja da smo zamrznuli ligu. To su bila neka proizvoljna mišljenja. Svako je pričao onako kako mu odgovara. Možda su neki i računali da će se liga proširiti. Svima poručujem da od toga nema ništa. Teren je mjerilo.Tu svako treba da pokaže gdje mu je mjesto.”

Fudbal će se do kraja sezone igrati u drugačijim okolnostima bez publike, uz mogućnost da se napravi pet izmjena. Što mislite o tome?

“Pet izmjena će biti 100 odsto. IFAB je donio odluku o tome. Biće tri stopa, kao mlade reprezentacije što rade. Poluvrijeme se ne računa, ako recimo trener zamijeni dva igrača to se ne računa kao stop. Dakle, ima još tri stopa u drugom dijelu igre. Sve je to zbog zgusnutog rasporeda i napornijeg ritma. Mogućnost sa pet izmjena ostavićemo i za sljedeću sezonu. Na taj način olakšaćemo trenerima jer će pauza od kraja ovog prvenstva, do početka sljedećeg biti kratka.”

Pojedini naši klubovi imaju strance na klupi, koji su otišli kućama za vrijeme prekida šampionata. Kada su se vratili čekao ih je obavezan karantin, a to znači da nijesu mogli da vode treninge. Samim tim nijesu svi u istom položaju. Kako na to gledate?

“Svaki klub ima neke probleme. Što se konkretno tiče ovoga trebalo je da razmišljaju. Ima stranaca koji su ostali u Crnoj Gori. To im je bilo i najsigurnije poslije svega što se dešavalo u okruženju. Pretpostavka da se prvenstvo neće odigrati do kraja je bila pogrešan rezon. Žao nam je, ali se mora igrati. Ovakve stvari klubovi neka rješavaju interno.” Zbog virusa kovid-19 probijeni su kalendarski rokovi ove sezone. U kojoj mjeri će se to odraziti na narednu takmičarsku godinu?

“Prvenstva su do sada počinjala u prvoj, eventualno drugoj nedjelji avgusta. Ovoga puta nova sezona startovaće kasnije, oko 15. avgusta. Neko će imati dvije sedmice, a neko i manje vremena između dva prvenstva. Početak Druge lige pomjerili smo za 22. avgust. Ali, to je vanredno stanje. Moramo da shvatimo da nije kako je bilo do pojave pandemije korona virusa. Jasno je da će klubovima biti teško do 12. decembra, kada se završava prva polusezona, a posebno će biti teško drugoligašima.”

Ostale su nedoumice oko Uefine pomoći nacionalnim Savezima u iznosu od 4,3 miliona eura.

Možete li to da pojasnite?

“Drago mi je zbog ovog pitanja jer se pojavila informacija koja je loše interpretirana u okruženju i kod nas. Riječ je o četvorogodišnjem ,,HetTrik programu. Na jednoj od sjednica Uefe, predsjednik Čeferin je rekao da ta sredstva nijesu ugrožena za predviđeni period i da će biti na raspolaganju Savezima, a ne kako su neki protumačili da su pare već uplaćene i opredijeljene za pomoć klubovima. Nijesmo dobili 4,3 miliona, ali ćemo ih dobiti kroz infrastrukturu, pravljenje reflektora, stadiona, tribina, sintetičkih trava… To je dakle novac koji ćemo rasporediti u naredne četiri godine.”

Klupski fudbal je trenutno u prvom planu. Što je sa reprezentativnim selekcijama, posebno sa Ligom nacija, koja najviše interesuje Crnu Goru?

“Reprezentacije? To je u magli. Zbog korona virusa pomjerili su se mnogi termini, a tako i oni koji su rezervisani za reprezentativni fudbal. Zavisi kako će koja država da se otvori, kako će ići to sa granicama, letovima. Čekamo instrukcije. Nadam se da ćemo igrati Ligu nacija, ali se plašim da će naša A selekcija ove godine imati samo prijateljske utakmice. To bi bilo loše za reprezentativni fudbal.”

Koliko će vremena biti potrebno fudbalu da se oporavi od štete koju je pretrpio od korona virusa?

“Moje mišljenje je da će dva naredna prvenstva biti problematična. Mi smo pripremili finansijski paket pomoći klubovima. Jedan dio će dobiti sada za nastavak prvenstva, a onda će dobiti novac za sljedeću, pa i za sezonu poslije te. Pomoć ćemo dati prvoligašima, drugoligašima, trećeligašima, futsalu, ženskom fudbalu kojem asistiramo u svim segmentina. Smatram da će se fudbal normalizovati od juna 2022. godine. I najveći klubovi su sada u problemu, a tako i ovi naši moraju da pripreme strategiju shodno situaciji. Mi ne možemo da obezbijedimo godišnje budžete našim klubovima, ali ćemo nastaviti da ih pomažemo, da imaju za osnovne stvari. Prvoligašima će sada biti uplaćeno po 25 hiljada eura, a drugoligašima po 15 hiljada. To su sredstva za nastavak sezone. Značajnu pomoć obezbijedili smo i za dvije naredne takmičarske godine svaki prvoligaš dobiće po sezoni 80 hiljada, a drugoligaši po 40 hiljada eura”, zaključio je Savićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.