Savić ne voli da vraća pare svojim stipendistima: Sa Vesnom Medenicom dogovarao sudske postupke u njegovu korist?

0

Proslavljeni fudbaler Stefan Savić navodno je sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom dogovarao sudske odluke koje bi išle u njegovu korist u postupku koji protiv njega vodi kompanija Fab Live a zbog odbijanja da vrati novac ovoj kompaniji koja ga je stipendirala prije nego što je postao profesionalni fudbaler.

Ovo proizilazi iz odgovora koji je kompanija Fab Live dala našoj redakciji a nakon što su uočili dio prepiske koji se navodno dovodi u vezi sa njihovim slučajem.

Naš portal je prethodnog mjeseca objavio prepisku Medenice i Savića koji su itekako zabrinuti za budućnost Crne Gore nakon pada DPS-a sa vlasti ali su komentarisali i pomenuti slučaj. Kao što se može vidjeti iz objavljene prepiske, Medenica saopštava Saviću da krajem mjeseca napušta pravosuđe „i da joj je bilo vrlo bitno da ovo završi dok je tu.

„Bilo je svega i tu je stavljena tačka“, kazala je Medenica.

Savić nakon toga pita da li to znači da je definitivno završeno.

„Ne može Ustavni sud tu više ništa da uradi? Ja sam malo pratio kroz medije politička dešavanja i totalno sam se razočarao u nas kao narod u kojem primitivizam nadjačava intelekt. Nisam znao da napuštate, mada vjerujem da će vam i prijati s obzirom na trenutni politički ambijent koji se stvorio u Cg. Hvala vam još jednom na ovome, ja to nikada neću zaboraviti“, napisao je Savić Medenici.

Savić je mjesec dana nakon toga poslao još jednu poruku Vesni Medenici i zahvalio joj se na ljudskom pristupu i odnosu kada su on i njegova porodica bili u pitanju.

Kompanija sumnja da je Savić govorio o njihovim prijavama protiv njega – Vesnine sudije odbacivale tužbe?

Iz kompanije Fab Live za naš portal tvrde da je njihova firma 2008. godine zaključila Ugovor o Stipendiranju sa Stefanom Savićem dok je isti igrao u FK Borča, a po kom su se obavezali da mu na ime stipendije svakog mjeseca uplaćuju iznos od po 400 evra, do njegovog prvog profesionalnog angažmana, kao i troškove takmičenja, putovanje i tome slično (koliko god to trajalo i uz rizik da do profesionalnog angažmana eventualno ne dođe) a on se, tvrde iz kompanije, kao stipendista obavezao da će kao naknadu za to, ukoliko se ostvari kao profesionalni sportista, platiti Fab Live doo 20% od svih transfera i drugih angažovanja koje bi ostvario.

FOTO: Stefan Savić

 

„Napominjem da na prvi pogled, obzirom na ostvarene rezultate Stefana Savića, djeluje da se radi o nesrazmjeri međusobnih obaveza, obzirom da je njegov prvi profesionalni ugovor potpisan tokom 2011. godine ali uzimamo u obzir činjenicu da se radi o obligacinom odnosu koji podrazumijeva rizik za onog koji daje stipendiju, budući da postoji mogućnost da do profesionalnog ugovora nikad ne dođe. Takođe, iznos koji je tokom čitavog perioda primao Savić kao stpendista, za njega je u tom momentu bio vrlo značajan budući da je bio jedini izvor prihoda tokom igranja u FK Borča“, naveli su za Borbu iz ove kompanije.

Savić, po ovome, nije postupio po Ugovoru o stipendiranju i nije vratio ugovoreni procenat naknade a nakon zaključenja prvog profesionalnog ugovora – oglušio se o svaku dalju komunikaciju sa tom firmom, tvrde oni, kao i o svakom eventualnom dogovoru da bilo šta od primljene naknade vrati.

Osim sto nije postupio po Ugovoru i vratio ugovoreni procenat naknade, on se nakon zakljucenja prvog profesionalnog ugovora , oglusio o svaku dalju komunikaciju sa firmom koja ga je finansirala , kao i o svakom eventualnom dogovoru da bilo sta od primljene naknade vrati .

Kompanija Fab Live od 2011. kreće u sudske postupke pred sudovima, zbog neuspjelih pokušaja da mirnim putem i dogovorom riješi spornu situaciju. Kako smo i prethodno naveli, iz ove kompanije sumnjaju da se gore objavljena prepiska odnosi na njihov slučaj te da je Stefan Savić sa Vesnom Medenicom dogovarao sudske odluke koje bi išle u njegovu korist a na štetu kompanije Fab Live.

„Fab Live je nakon neuspjelih pokušaja da mirnim putem i dogovorom riješi spornu situaciju, bio primoran da podnese tužbu za isplatu. Tada Stefan Savić ustaje tužbom da je ugovor ništav koji spor gubi pred Osnovnim sudom u Podgorici. Viši sud je potvrdio odluku Osnovnog suda u korist Fab Live da ugovor ipak nije ništav. Pod sticajem čudnih okolnosti, ekspresno i za samo 12 dana Vrhovni sud Crne Gore usvaja reviziju i preinačava odluku nižih sudova i donosi odluku u korist Stefana Savića, što je nezapamćeno u praksi ovog suda“, jasni su iz ove kompanije.

Fab Live je, navode oni, već tada kroz medije pokušavao ukazati na simptomatičnu situaciju koja se odnosi na brzinu u postupanju Vrhovnog suda na činjenice da Vrhovni sud svoju odluku zasniva mimo spisa predmeta te da je očigledno da u svemu tome ima elemenata korupcije i pristrasnosti od strane sudskih organa koji ovakvim odlukama štite fudbalera – ali je to ostalo bez rezultata.

„Fab Live je na ovakvu odluku Vrhovnog suda podnio Ustavnu žalbu koju je Ustavni sud usvojio i vratio Vrhovnom na ponovno odlučivanje sa jasnim smjernicama za donošenje zakonite odluke. Vrhovni sud je ovo ignorisao i ponovio svoju odluku. Isto je uradio i nakon druge, ponovo usvojene Ustavne žalbe. Ukazivali smo javnosti i kroz ustavne žalbe da Vrhovni sud ne poštuje odluke Ustavnog suda, da je očigledno da unutar te instutucije postoji nečiji interes da se na štetu naše kompanije „zaštiti“ crnogorski fudbaler te da je očigledno da se radi o pristrasnosti i uticaju, a ne o pravu i pravno valjanim odlukama“, podvlače iz ove kompanije.

Kako navode, Vrhovni sud je po treći put odlukom od 02. 12.2020 godine ponovio svoju odluku kojom se usvaja revizija SS na odluku vezano za ništavost ugovora, opet ignorišući smjernice Ustavnog suda da svoju odluku preispita. Fab Live doo po treći put je podnio Ustavnu žalbu po kojoj je postupak još uvijek u toku.

„Kompanija Fab Live 13 godina vodi posupak pred crnogorskim sudovima zbog pozicije Vrhovnog suda , preciznije i očigledno ljudi iz tada Vrhovnog suda , da svoje odluke donose ignorišući smjernice i odluke više instance i postupak vrte u krug. Fab Live doo nikada nije imao sumnju da se u konkretnom slučaju radi o zloupotrebama u Vrhovnom sudu , te da osim prijateljskih relacija između bivše predsjednice Vrhovnog suda i Stefana Savića prikazanih u prepiskama koje je objavio Vaš portal, postoje i krupni interesi, obzirom na cifru koja bi po ugovoru trebala pripasti Fab Live-u od Stefena Savića, te da mu je bilo „jeftinije“ da preko prijateljskih veza pokuša uspjeti u sporu. Mi smo i ukazivali na ovo godinama unazad. Prijateljska prepiska između Stefana Savića i bivše predsjednice Vrhovnog suda, u dijelu u kojem se on interesuje za svoj predmet (a ovo je jedini koji ima), jasno potvrđuje našu priču o uticaju i interesu u ovom predmetu, a datumi kada razmjenjuju ove informacije i koje bivša predsjednica navodi da su period njenoh odlaska iz pravosuđa, se vrlo simptomatiččno poklapaju sa periodima kada je donijeta poslednja odluka Vrhovnog suda i kada je ponovo pošla na preispitivanje po Ustavnoj žalbi“, zaključuju iz ove kompanije za naš portal.

U prilogu, Fab Live je poslao i ugovor o stipendiranju koji su potpisali sa Savićem a koji prenosimo u nastavku

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.