Savez udruženja penzionera traži veće penzije za sve korisnike

0

Savez udruženja penzionera nije protiv povećanja minimalnih penzija, ali smatra da bi trebalo odrediti i povećanje ostalih, saopšteno je na sjednici te organizacije. Na sjednici upravnog odbora penzionerske organizacije koja broji blizu 90 hiljada članova saopšteno je da bi u slučaju da ne dođe do povećanja i ostalih penzija došlo do velike reakcije u toj populaciji.

– Predlog je da se penzije vežu za prosječnu platu u odnosu jedan naprema 63–65 odsto – navedeno je u zaključcima sa sjednice, koji će biti upućeni Vladi, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Branko Vešović kazao je da je izjava premijera Milojka Spajića da će minimalne penzije od 1. januara biti 450 eura izazvala reakcije kod velikog broja penzionera koji neće biti obuhvaćeni tim povećanjem.

– Te reakcije posebno se odnose na one koje nijesu obuhvaćeni ovim povećanjem, koji takvu odluku doživljavaju kao svojevrsnu diskriminaciju – naveo je Vešović.

Jedan od zaključaka sa sjednice je da se napravi dinamika usklađivanja ostalih penzija po kvartalima kako bi to bilo četiri puta godišnje, a ne, kao do sada, tri puta. Na ovaj problem su ukazivali i iz Fonda PIO, kao i članovi prethodne vlade.

U Savezu udruženja smatraju da treba preispitati odluku Ustavnog suda i da se omogući da uslovi za odlazak u penziju bude isti i za muškarce i za žene, i to sa 64 godine, prenijela je MINA biznis.

Vešović je rekao da je inflacija otkrila mnogobrojne probleme u penzijskom sistemu, što je uticalo na pogoršanje standarda penzionera.

– Tu su generalno niske starosne penzije, gledajući odnos izdvajanja za njih u toku radnog vijeka. Aktuelno zakonsko rješenje onemogućava redovno i korektno usklađivanje penzija. Svi ovi problemi nastali u proteklom periodu ukazuju na to da je došlo vrijeme za temeljnu reformu penzijskog sistema i samog Fonda PIO – ocijenio je Vešović.

U Savezu smatraju da rješavanje tih problema zahtijeva sveobuhvatan i temeljan pristup, koji uključuje socijalni dijalog između Saveza udruženja penzionera, Vlade, nadležnih ministarstava, Fonda PIO i ostalih zainteresovanih strana.

– Savez se zalaže za traženje kompromisa i dugoročnog rješenja koje će osigurati pravednost i održivost penzijskog sistema i povećanja svih penzija, jer su to penzioneri zaslužili – zaključuje se u saopštenju.

Premijer Spajić je više puta ponovio da će minimalna penzija od 1. januara biti 450 evra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.