Mladen Mikijelj

Savez izviđača Crne Gore započeo sa projektom Boranke – akcije pošumljavanja opožarenih područja

0

Savez izviđača Crne Gore počeo je sa projektom Boranke, najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja. Ideja je potekla iz Hrvatske, gdje je Savez izviđača Hrvatske u proteklih 7 godina realizovao više od 38 akcija pošumljavanja, okupio preko 11 000 volontera i posadio 120 000 stabala u sadnici, sjemenu ili žiru. Inicijativa se proširila na Sjevernu Makedoniju a konačno je stigla i kod nas. Sa ciljem udruživanja snaga i širenja dobrih praksi, Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske finansijski je podržalo sprovođenje Boranke u Crnoj Gori.

Saopštenje prenosimo integralno.

Podršku nam je pružila delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori i Evropska kuća kao njihov predstavnik, koji su Boranku prepoznali kao ideju koja je imala odjek u cijeloj Evropi. Partnere smo pronašli i u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore čija će nam stručna pomoć biti od velikog značaja u pogledu odabira lokacija za pošumljavanje, vrsti za sadnju i njihove nabavke ali i stručnjaka čiji će savjeti učiniti da ova akcija ima dugotrajan i kvalitetan efekat. Vojska CG obezbijediće svu neophodnu logističku pomoć. Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice takođe će biti pouzdan partner na ovom putu, baš kao i Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Svoje interesovanje da budu dio ovakve društveno-korisne akcije iskazali su i NLB banka Podgorica i Podravka Crna Gora koji će biti sponozori samih aktivnosti. Projekat ima svoj edukativni i terenski dio. Tokom maja, juna i septembra u osnovnim i srednjim školama biće realizovane radionice sa ciljem edukacije djece i mladih o stanju crnogorskih šuma i značaju njihovog očuvanja. U oktobru i novembru biće realizovane akcije sadnje na 3 lokacije – brdo Gorica, planina Vojnik i Grahovo.

Više informacije moguće je pronaći na sajtu boranka.me ( https://boranka.me/ ) koji ujedno pruža i mogućnost sadnje virtuelnog drveta koje će nešto kasnije volonteri zaista i posaditi.

U subotu, 11. maja 2024. godine, sa početkom u 8.30 h realizovaćemo akciju uklanjanja biljnog otpada sa Gorice kako bi pripremili teren za akcije sadnje na jesen. Pored izviđača, različitih uzrasta, pozvani su i svi zainteresovani građani da daju svoj doprinos. Sa nama će biti pripadnici Vojske CG, kao i rendžeri Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti za učešće putem mejl adrese: [email protected] Ovim putem pozivamo vas da budete naš kanal ka crnogorskoj javnosti kako bi ova informacija našla put do njih ali i da nam se u subotu pridružite ne biste li slikom i riječju prenijeli atmosferu neke zelenije budućnosti. Za sve dodatne informacije, stojim na raspolaganju putem mejl adrese: [email protected] ili broja telefona +38269470046.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.