Sastanak Siniše Malog i Aleksandra Damjanovića: Unaprijeđenje ekonomske saradnje u zajedničkom interesu!

0

Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović razgovarali su danas o ekonomskoj saradnji dvije zemlje i mogućnostima za njeno dalje unaprijeđenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svjetske ekonomije.

Siniša Mali je na sastanku koji je održan u Palati „Srbija“, rekao da je tokom prošle godine ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila 900 miliona evra, i da je porasla za 19,7 odsto u odnosu na 2020. godinu. Ministar Mali je izrazio očekivanje da će ukupna robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini preći milijardu evra.

Ministri su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obije zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar.

Mali i Damjanović su razgovarali o  izazovima sa kojima se cio svijet suočava, usljed situacije u Ukrajini, a poseban akcenat na sastanku je stavljen na snabdjevenost naših tržišta osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata.

Ministar finansija Srbije je istakao i važnost inicijative „Otvoreni Balkan“, koja je za Srbiju od ogromnog značaja i koja će povezati našu zemlju sa drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što će doprinijeti rastu cijelog regiona.

Sagovornici su razmenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obije zemlje. U tom kontekstu, ministar Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023. godine, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.