Šaranović sa kolegama iz Slovenije i Sjeverne Makedonije: Jačanje saradnje u oblastima bezbjednosti, migracija i vanrednih situacija

0

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović razgovarao je, uoči sastanka u okviru Brdo procesa, sa ministrima unutrašnjih poslova Slovenije Boštjanom Poklukarom i Sjeverne Makedonije Panče Toškovskim.

Teme sastanaka bile su jačanje saradnje Crne Gore sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom u oblastima bezbjednosti, migracija i vanrednih situacija. Ocijenjeno je da Crna Gora ima odlične odnose sa dvije države koji će se u narednom periodu dodatno osnažiti.

Poseban akcenat stavljen je na jačanje bilateralne operativne saradnje, kroz studijske posjete, razmjenu podataka i dobrih praksi, ali i operativne akcije u oblasti neregularnih migracija, suzbijanja krijumčarenja narkotika i borbe protiv terorizma.

Na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Slovenije Boštjanom Poklukarom, ministar Šaranović je istakao odlične odnose dvije države u razmjeni operativnih informacija i kontinuiranom sprovođenju niza aktivnosti na otkrivanju, dokumentovanju i procesuiranju kriminalnih grupa koje potiču iz Crne Gore, kao i na sprovođenju međunarodnih potraga, ekstradicija i suzbijanju svih vidova kriminaliteta.

„Ohrabrujemo razmjenu iskustava i pospješivanje dalje saradnje FAST timova, naročito imajući u vidu da je Slovenija jedna od najznačajnijih tranzitnih zemalja za naše bjegunce na putu ka Srednjoj i Zapadnoj Evropi. Takođe, određen broj naših bjegunaca u prethodnom periodu koristio je falsifikovane slovenačke identifikacione isprave, što u konačnom dodatno daje na bitnosti osnaživanja naše saradnje“, ocijenio je ministar Šaranović.

On je kazao da se nastavlja i odlična i sadržajna policijska saradnja sa Sjevernom Makedonijom.

“Kao i primjena Sporazuma o readmisiji, saradnja u oblasti migracija i vanrednih situacija. Nastavićemo kandidovanje zajedničkih projekata iz oblasti prevencije i pripremljenosti na katastrofe“, poručio je ministar Šaranović nakon susreta sa kolegom iz Sjeverne Makedonije Panče Toškovskim.

U okviru današnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova pod okriljem Brdo procesa, ministar Šaranović imaće izlaganje na temu: „Unapređenje operativnih napora u cilju suzbijanja krijumčarenja migranata“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.