“Saradnja” na nivou: Slovenija neće da izruči ubicu Crnoj Gori

“Saradnja” na nivou: Slovenija neće da izruči ubicu Crnoj Gori

Slovenija neće izručiti Božidara Samardžića, 40-godišnjeg Crnogorca, uhapšenog prošlog septembra poslije 19 godina provedenih u bjekstvu, piše današnji Večer.

Iako su slovenačke vlasti u početku planirale da izruče Samardžića Crnoj Gori, gdje se suočava sa kaznom od 20 godina zatvora zbog ubistva, sada su potvrdile da je slučaj zastario.

Samardžić je u Sloveniji proveo 11 mjeseci u zatvoru, nakon što ga je slovenačka policija prošle godine uhapsila na osnovu međunarodne potjernice, ali je sada pušten i čeka odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zahtjevu za azil, prenio je STA.

U skladu sa slovenačkim zakonskim odredbama koje se još primjenjuju na slučaj Samardžić, pojedinac ne započinje izdržavanje zatvorske kazne u slučaju da je od presude prošlo više od 15 godina.

Rok zastarevanja u Crnoj Gori je, kako se navodi, 30 godina.

Okružni sud u Ljubljani prvo je odlučio da izruči Samardžića, ali je njegov novi advokat u novembru prošle godine podnio uspješnu ustavnu žalbu.

U decembru je Vrhovni sud odustao od izručenja, navodeći da postoji rizik od krvne osvete nad Samardžićem u zatvoru u Crnoj Gori.

Related posts

2 Comments

  1. Vasilije

    Rok zastare za nekakvo ubistvo u CG je 30 godina a u Sloveniji 15 za isto djelo. Rok zastare za pljačku miliona i milionsko mito je duplo duži u Sloveniji nego u CG.Vesna Medenica je najveći ekspert zastare u EU i van nje!

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *