Saga oko uhapšenog Binalija Čamgoza se nastavlja: Priča o azilu još nije gotova

0

Nova prijava protiv turskog državljanina Binalija Čamgoza, zbog sumnje da je navodio na ovjeravanje neistinitog sadržaja, kako bi dobio dozvolu za privremeni boravak. I dok odbrana tvrdi da je riječ o lukavoj odluci kako bi se Čamgoz procesuirao, bvši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kaže da je odluka o neizručenju turskog državljanina neshvatljiva i da sumnja na visoku korupciju.

Pretprošla godina bila je, sudeći prema saopštenjima Uprave policije, više nego uspješna za međunarodno traženog Binalija Čamgoza. Ne samo što je uspio, kako se sumnja, da korišćenjem lažne isprave registruje firmu, već i pomoću istog dokumenta dobio dozvolu za privremeni boravak. Sportskim žargonom rečeno, vodi protiv države sa 2-0.

U prvom slučaju, kako navode iz policije, doveo je u zabludu službenike Centralnog registra privrednih subjekata, a u drugom službenike MUP-a.

Međutim, u novoj prijavi protiv Čamgoza, odbrana vidi pritisak na organe koji su odbili da ga izruče.

„Dosta lukav način da se on na neki način procesuira, ali nespretan, jer se, kao što sam rekao, radi o već presuđenoj stvari, s obzirom na to da je on već za taj falsifikovani pasoš pred Osnovnim sudom u Podgorici odgovarao na osnovu presude tog suda“, kaže za TVCG Miloš Vuksanović, advokat Čamgoza.

I uprava policije podsjeća da je Čamgoz pravosnažno osuđen za falsifikovanje iz prve ali ističu da je istim dokumentom izvršio više krivičnih dijela, mada iz tog organa pojašnjavaju da Čamgoz ni ispunjava nijedan uslov za privredni boravak, a ranije mu nije odobren ni azil.

Da Čamgoz ne može biti izručen Turskoj, stav je ministra pravde Andreja Milovića koji je ranije istakao da je takvu odluku donio u skladu s evropskim konvencijama. Međutim, nakon svega postavlja se pitanje kako dalje, jer od odlaska u Tursku Čamgoza je zaštitila država u kojoj s druge strane prema tvrdnjama iz policije ne može dobiti ni privremeni boravak.

„Ono što je sigurno je da priča o njegovom azilu, naravno pred nadležnim organima, nije gotova. Prethodnih dana je Vrhovnom sudu Crne Gore predat zahtjev za ispitivanje sudske odluke, odnosno sudske odluke Upravnog suda kojim je odbijena naša tužba i čekamo ishod tog postupka, koji po meni umnogome zavisi i od ovog po meni splasnulog pritiska nakon donošenja odluke ministra pravde o odbijanju njegovog izručenja“, ističe advokat Vuksanović.

Čamgoz čeka azil s invaliditetom od oko 90%, u stanu koji odlukom suda ne smije da napušta. A da nije dobro da osoba koja se tereti za najteža krivična djela bude u Crnoj Gori, smatra podpredsjednik vlade Aleksa Bečić. Kaže da treba sačekati reakciju Turske, ali je uvjeren da ta država ne gleda blagonaklono na ovaj slučaj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.