SAD šalju ambasadora u Minsk i time indirektno priznaju Lukašenkovu pobjedu?

3

Bez  obzira što još nisu priznali pobjedu Aleksandra Lukašenka na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji američko rukovodstvo planira da uskoro pošalje svog ambasadora u Minsk. Kad ambasadorka Džuli Fišer preda akreditiv Aleksandru Lukašenku to će značiti da su ga SAD priznale kao predsjednika.

O slanju novih ambasadora razgovarali su ministar spoljnih poslova Bjelorusije Vladimir Makej i savjetnik američkog državnog departmana Derek Šole. U Minsku ističu da je inicijativa za taj telefonski razgovor bila iz Vašingtona. Da Lukašenko ne može da očekuje kako će SAD bitno promijeniti odnos prema njemu dokaz je da je Derek Šole kazao ministru Makeju da Vašington traži da bjeloruske vlasti odmah oslobode sve političke zatvorenike a takođe su podržali opoziciju koja traži da se organizuju novi predsednički izbori u prisustvu međunarodnih posmatrača.

U Minsku su saopštili da su obije strane za nastavak dijaloga iako postoje suštinske razlike u međusobnim odnosima. Bjeloruski ministar Makej je pozvao rukovodstvo SAD da objektivnije gledaju na situaciju u Bjelorusiji jer pritisak na rukovodstvo u Minsku može da ima samo kontraproduktivni efekt.

SAD i EU su lani odbili da priznaju rezultate izbora smatrajući da je Lukašenko neregularno pobijedio i podržali su opozicionerku Svetlanu Tihanovsku. Zapad je uveo sankcije Lukašenku ali ga to nije pokolebalo jer se on tada još više okrenuo Rusiji.

Hoće li Lukašenko narediti da se puste politički zatvorenici tek će se vidjeti ali je teško povjerovati da će pristati na prijevremene izbore pod pritiskom Zapada. Docent Fakulteta svetske ekonomije i međunarodne politike Andrej Suzdaljcev kaže da je Zapadu jako stalo da Lukašenko ne ide dalje u integracije sa Rusijom. Lukašenko je prije izbora pokušavao da koketira sa Zapadom, napadao je Moskvu da mu je pripremala nerede mada se kasnije ispostavilo da se radilo o igri ukrajinskih tajnih službi. Ali kada je počela da mu se klati fotelja, ponovo se maksimalno okrenuo Putinu.

Lukašenko je objektivno u teškoj poziciji jer mu je Zapad uveo sankcije a on pokušava da od Rusije i Kine dobije nove kredite. U Moskvi moraju da spašavaju Lukašenka jer znaju da ako Tihanovska dođe na vlast ona će pokušati da potpuno okrene bjelorusku politiku ka Zapadu.

(Novosti online)

3 Comments
  1. Milutin komentariše

    Ja bih ga vratio nazad

  2. NIKO99 komentariše

    Ambasador je dobio instrukciju da skine Lukašenka sa vlasti i da ga po mogućstvu likvidira. Cilj je obezglaviti narod i državu. Sadam, Sloba, Gadafi, Janukovič da ne pominjemo lidere Južne Amerike, Afrike i Azije. Bitno je zastrašiti Putina. Kao što Milutin kaže “Ja bih ga vratio nazad”.

  3. NIKO99 komentariše

    U stvari SAD-u odgovara Lukašenko, uvjek se obraduju ludome diktatoru, svrgavanjem ovakvih lakih meta pokazuju svoju nadmoć. Imamo i mi jednog takvog koji umišlja da je on država. Koliko smo puta gledali isti film. Nikako da nauče lekciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.