SAD označile pet kineskih kompanija kao prijetnju

0

Američka Federalna komisija za komunikacije označila je pet kineskih kompanija kao prijetnju nacionalnoj bezbjednosti prema zakonu iz 2019. godine, čiji je cilj zaštita američkih komunikacionih mreža.
Komisija je saopštila da su to kompanije „Huavej“, „ZTE korp“, „Hytera komjunikejšns korp“, „Hangdžou Hikvision digital tehnolodži“ i „Dahua tehnolodži“, prenosi Rojters.

Vršilac dužnosti šefa komisije Džesika Rozenvorcel rekla je da će taj potez pomoći da se „vrati povjerenje“ u američke komunikacione mreže, ali nije nije objasnila koje će konkretne radnje biti preduzete protiv kineskih kompanija.

Peking je novo pravilo oštro kritikovao kao „nerazuman pritisak“ usmjeren na kineske kompanije i optužio Vašington da „krši principe tržišne ekonomije i poštene konkurencije“, prenio je RT.

Prema Zakonu iz 2019. godine, Komisija je dužna da identifikuje kompanije koje proizvode telekomunikacionu opremu i usluge za koje je, kako je navedeno, “utvrđeno da predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbjednost SAD”.

U avgustu 2020. godine američka vlada usvojila je propise kojima se zabranjuje saveznim agencijama kupovina robe ili usluga od tih pet kineskih kompanija, a od 2019. godine one su stavljene na ekonomsku “crnu listu” SAD.

Komisija je prošle godine „Huavej“ i ZTE proglasila za prijetnju nacionalnoj bezbejdnosti komunikacionih mreža, a time je američkim kompanijama zabranjeno korišćenje državnog fonda od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od njih.

„Huavej“ je u februaru osporio tu odluku pred sudom, a u toj kompaniji odbili su da komentarišu najnoviju odluku Komisije SAD, prenio je Tanjug.

Komisija je u decembru prošle godine usvojila propise kojima zahtjeva od telekom operatera koji imaju opremu od „ZTE“ ili „Huaveja“ da je zamijene, a u tu svrhu je odobreno 1,9 milijardi dolara.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.