Ruski mitropolit objasnio „preko čijih leđa“ spoljne sile obuzdavaju Rusiju

0

Strane političke snage pokušavaju da iskoriste vjerske sukobe u Ukrajini, između ostalog i kao instrument obuzdavanja Rusije, izjavio je u intervjuu za Sputnjik predsjednik odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene veze, mitropolit volokolamski Ilarion.

„Za raskol i slabljenje pravoslavlja, kao i za odvajanje Ruske crkve od drugih bratskih crkava zainteresovane su političke snage koje imaju globalan, svetski uticaj. Sada te snage pokušavaju da iskoriste konflikt u Ukrajini, uključujući i međureligijski – kao instrument obuzdavanja Rusije“, rekao je mitropolit Ilarion.

On je upozorio da je „potencijalna opasnost tog sukoba, posebno u oblasti religije, ogromna“ i da će „daljom eskalacijom biti nemoguće kontrolisati je“.

Dodao je da RPC sa svoje strane čini sve kako podjela u pravoslavlju ne bi jačala i da ne dovede do globalnog raskola.

„Nova crkva“ u Ukrajini obrazovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. godine, nakon spajanja dvije nekanonske crkvene strukture koje djeluju u Ukrajini.

Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je mitropolit Epifanij Dumenko. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva odbila je da učestvuje na tom skupu, a Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj „sabora“ u Kijevu ništavan.

Carigradski patrijarh Vartolomej je ubrzo predao Kijevu tomos o autokefalnosti „nove crkve“. Iz dokumenta slijedi da je njena jurisdikcija ograničena na teritoriju Ukrajine i da ona ne može da imenuje episkope ili da djeluje u inostranstvu. Postoje i druga ograničenja koja novu crkvenu strukturu čine zavisnom od Carigrada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.