Ruski kriminalac može da bude izručen matičnoj državi: Milović odlučuje o „čovjeku s pet lica“

0

Apelacioni sud Crne Gore utvrdio je da su ispunjeni uslovi da ruski državljanin Georgi Manukjan,poznat i kao čovjek s pet lica, bude izručen Rusiji.

Odluka je donesena pošto je sud odbacio žalbu koju je na rješenje Višeg suda u Podgorici o izručenju Manukjana uložio njegov advokat Ratko Pantović, piše „Dan“.

Konačnu odluku o izručenju donijeće ministar pravde Andrej Milović.

Manukjan je 13. jula prošle godine uhapšen na aerodromu u Tivtu po potjernici Rusije, koje ga potražuju pod optužbom za zauzimanje najviše pozicije u kriminalnoj hijerarhiji.

Prema navodima iz rješenja Apelacionog suda, on se tereti da je ne kasnije od 1993. godine bio na sastanku osoba koje zauzimaju najvišu poziciju u kriminalnoj organizaciji (takozvano lopovsko okupljanje), djelujući namjerno, iz sebičnih motiva i drugog ličnog interesa u cilju zauzimanja vodeće pozicije u kriminalnoj sredini i u cilju povećanja svog kriminalnog autoriteta.

Na tom sastanku je, kako piše u odluci suda, priznat za takozvanog kralja lokalnih lopova, odnosno za osobu koja zauzima najviši položaj u kriminalnoj hijerarhiji.

Advokat Pantović je tokom postupka tvrdio da je za njegovim klijentom prije pola godine raspisana potjernica za djelo navodno počinjeno prije 30 godina samo zbog toga što je javno kritikovao rat u Ukrajini i što je odbio da se regrutuje.

– Moj branjenik je politički proganjan jer je izbjegao regrutovanje i upućivanje u rat u Ukrajini. Mnogo puta je kritikovao vlast u Rusiji i protivio se ratu. Iz tih razloga je kao osvetu država Rusija raspisala potjernicu za njim iako je znala da nije učinio nijedno krivično djelo. Ako je učinio krivično djelo 1993, logično bi bilo da je Ruska Federacija podigla optužnicu u proteklih 30 godina, a ne prije šest mjeseci, nakon bjekstva mog branjenika zbog regrutacije i upućivanja na front u Ukrajini – piše u žalbi advokata.

Ipak, Apelacioni sud ove navode u ponovljenom postupku nije prihvatio, uz obrazloženje da nemaju uporište u dokazima.

Advokat je izričit da je za djelo za koje se Manukjan tereti nastupila apsolutna zastara i po našem i po ruskom zakonu.

Naime, kazna za pomenuto djelo u Rusiji je do 15 godina zatvora, te aspolutna zastara nastupa 30 godina nakon izvršenja krivičnog djela.

Budući da se tereti da je djelo počinio 1993. godine, ove godine je nastupila zastara od 30 godina.

Pantović je u žalbi naveo da se Rus tereti za zauzimanje najviše pozicije u kriminalnoj organizaciji i objašnjava da je to djelo u Krivični zakonik Ruske Federacije uvedeno 2019. godine, a da je Manukjanu optužnicom stavljeno na teret da je zauzimao najviši položaj u kriminalnoj hijerarhiji od 1993.

Nasuprot tvrdnjama advokata, sudije Apelacionog suda izričite su da u slučaju Manjukana nije nastupila zastara ni po ruskom ni po našem zakonu.

Pojasnili su da je, prema Krivičnom zakoniku Ruske Federacije, za djelo zauzimanje najviše pozicije u kriminalnoj organizaciji predviđena kazna od osam do 15 godina.

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, za djelo stvaranje kriminalne organizacije propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.