Ruska vakcina Sputnjik V biće odobrena tek na ljeto u EU

0

Ruska vakcina Sputnjik V mogla bi u najboljem slučaju da bude odbrena za upotrebu na teritoriji EU na ljeto ove godine.

Rusija se ipak nada da će i prije zvanične dozvole EMA (Evropske agencije za ljekove), članice EU odobriti hitnu upotrebu Sputnjika V i najavljuje stotinu miliona vakcina za tržište EU.

Neizvjesan datum odobrenja

Ruska vakcina Sputnjik V, vjerovatno neće dobiti odobrenje evropskih medicinskih regulatora u bližoj budućnosti, prema tvrdnjama ruskog fonda RDIF-a, piše “Jutarnji list”.

Evropska agencija za ljekove (EMA) još analizira Sputnjik V i do sada nisu precizirali kada će izaći za informacijama da li će se Sputnjik V registrovati na teritoriji EU i kada, što je pitanje koje zanima mnoge evropske zemlje koje zbog neisporučenih vakcina zapadnih proizvođača imaju problem sa imunizacijom sopstvenog stanovništa.

Spremno 100 miliona vakcina za EU

Šef RDIF, Kiril Dmitrov izjavio je za njemački Berliner Cajtung da je Rusija spremna da dostavi EU čak 100 miliona vakcina u roku od tri do četiri mjeseca koje bi bile dovoljne za vakcinaciju 50 miliona ljudi.

– Ako se vakcina odobri, vjerovatno oko juna, mogli bismo da dostavimo oko 100 miliona doza za 50 miliona ljudi u EU u tri, četiri mjeseca – izjavio je Kiril Dmitrov.

Vakcinacija u Francuskoj

Ovakva primamljiva ponuda Moskve dolazi u trenutku kada je javnost u mnogim zemljama EU nezadovoljna zbog sporog procesa vakcinacije i mnoge zemlje EU se okreću Rusiji i Kini, ne bi li došli do potrebnih cjepiva.

Rusija računa na ovo i očekuje da će nakon Mađarske i druge članice EU odobriti upotrebu Sputnjika V bez obzira na odluku EMA-e.

Dmitriev je takođe rekao da bi Rusija tim zemljama prve doze vakcina mogla da pošalje već u aprilu.

– Očekujemo delegaciju EMA-e sredinom aprila i nadamo se da će odluka o Sputnjiku V biti isključivo na naučnoj osnovi, a ne političkoj – dodao je.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.