Ruska “Izvestija”: Đukanović otima svetinje od naroda i SPC da ih preda raspopu Mirašu!

0

Dugačkom spisku ruskih medija koji su se bavili zakonom o slobodi vjeroispovijesti pridružio se i ugledni list – Izvestija.

U tekstu „Crkvena pitanja: u Crnoj Gori se realizuje ukrajinski scenario?“ veoma opširno sagladavaju situaciju u Crnoj Gori nakon donošenja pomenutog zakona i podsjećaju na progon svještenstva i vjernika SPC, kao i opozicije.

Izrazili su veliku zabrinutost zbog mogućnosti da režim, ukoliko zaista uspije da otme hramove od Crkve i naroda, svetinje preda u ruke tzv. CPC, za koju podsjećaju da je jedina priznala „kijevsku patrijaršiju“, koju je osnovao raskolnik Filaret Denisenko 1992.

Takođe, podsjetili su na namjeru Mila Đukanovića da stvori autokefalnu crkvu pravoslavnih Crnogoraca i ocjenjuju da će ovo produbiti jaz između pravoslavnog stanovništva Crne Gore. Naglašavaju da predsjednik Crne Gore u dugom vremenskom periodu zastupa ideju potpunog razlaza sa Beogradom, bez obzira na to što Srbija i Crna Gora imaju iste jezik, vjeru i istoriju.

Izvjestija podsjećaju da je ovaj crnogorski zakon izazvao „ozbiljnu zabrinutost“ ruskih religioznih i političkih krugova.

Po mišljenju eksperta za Balkan, saradnika evropskog instituta RAN – Jekatarine Entine, sve što se danas dešava u Crnoj Gori je opasan presedan.

„Protesti se održavaju već pola godine, i dešavalo se da se istovremeno na crnogorskim ulicama nađe više od polovine građana. Odsustvo reakcije međunarodne zajednice zabrinjava, ljuti i navodi na misao da postoje dvostruki standardi. Kao rezultat ovog zakona može iščeznuti jedinstvo pravoslavnih, koje svakako postoji u ovom regionu. Veoma je loše što neko pokušava da zdrobi jednu granu pravoslavnog hrišćanstva. Sadašnja situacija u Crnoj Gori, zajedno sa kosovskim sižeom, predstavlja fatalni udar na srpsko nacionalno biće“.

Entina smatra da je ovo i udarac za težnje ka nacionalnom ujedinjenju budući da oduzima Beogradu hipotetičku mogućnost da dodatno ojača svoju poziciju u regionu. Ona ističe da je Balkansko društvo konzervativno, tradicionalističko, i da ga suštinski može ujediniti samo veza sa crkvom.

„U novonastaloj situaciji narušene su tradicionalne vrijednosti i veze karakteristične za ovaj region. Rezultati ovih dešavanja neće izbiti na površinu tako brzo, ali za 5 do 10 godina posljedice bi mogle da budu veoma vidljive i katastrofalne. Sa tačke gledišta identiteta i unutrašnjeg nacionalnog jedinstva, duhovnosti – ovo je ogroman strateški udar za srpski narod.“, zaključuje Jekatarina Entina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.