Rusija se slaže sa Trampom: G7 su zastarala organizacija

0

Ideja predsjednika SAD Donalda Trampa da proširi broj učesnika sastanka G7 je ispravna, ali ne osigurava pravo univerzalnog predstavništva, saopštila je  zvanična predstavnica Ministarstva inostranostranih poslova Marija Zaharova.

„Prvo da napomenem da smo primijetili izjavu američkog predsjednika da on smatra „sedmorku“ u sadašnjem obliku „vrlo zastarelom grupom država“ koja ne odražava prvu sliku svijeta“. Mi se slažemo sa takvim pristupom“, rekla je Zaharova.

„Naša pozicija po ovom pitanju je dobro poznata. Ne mogu se rešavati pitanja svetske politike i ekonomije u okviru ekskluzivnog kluba zapadnih država“, dodala je ona.

„Zato ideja proširenja broja učesnika sednice „Grupe sedam“ u principu ide pravim smjerom, ali ne pruža zaista univerzalnu zastupljenost. Očigledno je da bez učešća Kine teško da mogu da se realizuju ozbiljni poduhvati globalnog značaja“, objasnila je Zaharova.

Po njenim rečima, danas postoji efikasan i dobar format – G20 u kojm su predstavnici i G7 i BRIKS i „u cjelini vodeći centri ekonomskog rasta i političkog uticaja cijelog svijeta, a ne samo jednog njegovog dijela“.

Tramp je u subotu izjavio da je samit G7, za koji se nadao da će biti održan sledećeg mjeseca, odložen minimum do septembra i da će lista zvanica biti proširena i na Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.