Rusija radi na verzijama vakcina u obliku kapi za nos

0

Novosibirski centar „Vektor“ planira da napravi verziju vakcine protiv virusa korona „EpiVakKorona“ u obliku kapi za nos, izjavio je šef odeljenja Centra za zoonotske infekcije i grip Aleksandar Rižikov. U isto vrijeme je i centar „Gamaleja“ saopštio da je započeo ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u intranazalnom obliku.

„Sada očekujemo dalje poboljšanje i proširenje proizvodnje, a posebno poboljšanje same vakcine, između ostalog kao i naše kolege iz instituta ‘Gamaleja’, pripremamo se za razvoj intranazalnog oblika“, rekao je on na sastanku o povećanju proizvodnje vakcina protiv kovida 19 i napretku vakcinacije stanovništva Rusije uz učešće ruskog predsjednika Vladimira Putina.

I „Sputnjik Ve“ u obliku kapi za nos

Na istom sastanku, direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izjavio je da je njegov centar započeo ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u obliku kapi za nos, koja će se završiti ove godine. Kako je istakao, ispitivanja pokazuju da taj oblik nema nikakvih neželjenih efekata.

Istovremeno, rekao je da centar planira da ove godine završi ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ u obliku kapi za nos za djecu mlađeg uzrasta – do tri-četiri godine.

Ruskog lidera je zanimalo u kom uzrastu djeca mogu da se vakcinišu.

Gincburg je odgovorio da dječju populaciju treba podijeliti u nekoliko grupa, počevši od uzrasta 12-13-17 godina.

„Sada radimo na ovome sa pedijatrima“, rekao je direktor centra, napominjući da će najvjerovatnije sledeća grupa imati do 8 godina i možda 3-4 godine.

Međutim, nije isključio ni mogućnost vakcinacije i mlađe dece.

„Ovo je, naravno, vrlo blag i pogodan oblik vakcinacije djece i posebno djece mlađeg uzrasta“, koja se, naravno, plaše šprica i čak mogućih neželjenih efekata koji će se pojaviti“, rekao je Gincburg i dodao da prvi eksperimenti pokazuju da vakcina u obliku kapi za nos ne daje nikakve neželjene efekte.

„Sputnjik lajt“ za jačanje imuniteta

Istovremeno, on se osvrnuo i na vakcinu „Sputnjik lajt“, rekavši da može da se primjenjuje za povećanje imuniteta kod osoba koje su ranije preležale koronavirusnu infekciju.

„Vakcina ‘Sputnjik lajt’ nije napravljena da zamijeni ‘Sputnjik Ve’. ‘Sputnjik lajt’ je prva komponenta vakcine ‘Sputnjik Ve’. Proizvodi se faktički za brzu vakcinaciju stanovništva, a takođe može da ima primjenu u vakcinaciji onih koji su preležali koronu i koji već imaju određeni imunitet na nju, ali ga treba podići“, objasnio je on.

Podsjetimo, „EpiVakKorona“ je druga od tri vakcine koje je Rusija registrovala. Vakcinu je proizveo Državni naučni centar virusologije i biotehnologije „Vektor“.

Prva vakcina protiv virusa korona registrovana u svijetu bila je ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju je razvio Institut „Gamaleja“. Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu – „KoviVak“ centra „Čumakov“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.