Rusija pomaže tamo gdje je EU zakazala

1

Ruski vojni avioni koji su donijeli pomoć Italiji u borbi protiv širenja koronavirusa dodatno su istakli neuspjeh Evropske unije da pruži brzu pomoć državi članici u krizi i pružili Vladimiru Putinu pozitivan publicitet kod kuće i u inostranstvu.

Italija, najteže pogođena zemlja gdje je od virusa umrlo preko 7.500 ljudi, zahvalna je Rusiji koja je tokom proteklih dana poslala sredstva za dezinfekciju i vojno medicinsko osoblje, što je u kontrastu sa mlakom i sporom reakcijom država EU.

Međutim, Rojters navodi da visoki EU i NATO zvaničnici smatraju da ova pomoć nije u tolikoj mjeri odraz velikodušnosti koliko geopolitički potez kojim Rusija demonstrira moć i širi uticaj.

“Italijani su uputili opšti zahtjev za pomoć, a Rusi šalju vojne doktore i vojnu opremu vojnim avionima“, kazao je za britansku agenciju jedan visoki diplomata EU. „To je signal“.

Uvoz ruskog gasa pomaže u radu italijanskim elektranama i Rim već duže vrijeme poziva na popuštanje sankcija EU koje su uvedene Moskvi zbog ruske aneksije Krima 2014, podsjeća Rojters.

Rim poriče da ruska pomoć ukazuje na geopolitičke interese.

„Nema ovdje geopolitičkih scenarija, tu je jedna država kojoj je potrebna pomoć i druge države nam pomažu“, kazao je za list „Korijere dela sera“ italijanski šef diplmatije Luiđi di Majo.

“Ovdje se ne radi o Hladnom ratu, ovdje se radi o realnosti ili realpolitici, nazovite to kako god hoćete“, kazao je on.

Utovar ruske medicinske pomoći za Italiju nedaleko od Moskve
Utovar ruske medicinske pomoći za Italiju nedaleko od Moskve(Foto: AP)
Rusija je imala najmanje 15 letova za Italiju koristeći vojne transportne avione sa kamionima za opremom za dezinfekciju. Rusi su Italiji poslali osam medicinskih brigada, a među 100 pripadnika personala nalaze se i renomirani eksperti za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu.

“Francuska nam je dala dva miliona maski, Njemačka nam je poslala desetine respiratora. Premijer Đuzepe Konte je zatražio i dobio avione od Rusije koji su dovezli 180 doktora, medicinskih sestara, respiratora i maski“, kazao je za RAI Domeniko Arkuri, komesar italijanske vlade za vanrednu situaciju usljed epidemije koronavirusa.

Ruska vlada i njena delegacija u NATO objavile su na Tviteru više snimaka kamiona na putu za Bergamo, epicentar italijanske epidemiološke krize, dok su ruski državni mediji prikazali italijanskog šefa diplomatije kako lično dočekuje prvi ruski avion.

Sa oznakom „od Rusije sa ljubavlju“ avioni i kamioni imali su velike naljepnice u obliku srca sa ruskom i italijanskom zastavom jednom pored druge.

Za razliku od toga, NATO letovi i hitne medicinske zalihe koje su poslale evropske saveznice nijesu dobile toliki publicitet, piše Rojters.

1 Comment
  1. M P komentariše

    DOCI CE KINEZI I RUSI I U AMERIKU DA POPRAVE OVU BRLJOTINU AMERIKANACA. A AMERI CE ZA PAR GODINA SNIMATI FILM KAKO SU ONI SPASAVALI SVET, VEC VIDJENO.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.