Rusija: Navaljnog proglasiti za ekstremistu

0

Rusko tužilaštvo zatražilo je danas da se više organizacija zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog proglase “ekstremističkim” i shodno tome budu zabranjene.

“Pod plaštom liberalnih slogana te organizacije se trude da stvore uslove za destabilizaciju socijalne i društvenopolitičke situacije”, saopštila je kancelarija moskovskog tužilaštva.

Navodi se da je zatraženo da se Fond za borbu protiv korupcije FBK i regionalne kancelarije Navaljnog proglase “ekstremističkim”.

“Stvarni ciljevi njihovih aktivnosti su da se stvore uslovi za promjenu osnova ustavnog poretka, uključujući upotrebom scenarija ‘revolucija u boji’ “, navodi se u saopštenju.

Četrdesetčetvorogodišnji Aleksej Navaljni 31. marta je počeo štrajk glađu zbog uslova pritvora, optužujući zatvorsku upravu da mu uskraćuje pristup ljekovima koji su mu potrebni jer pati od duple diskus hernije, prema njegovim advokatima.

On je rekao da su zatvorske vlasti zaprijetile da će početi nasilno da ga hrane.

Navaljni je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog slučaja pronevjere iz 2014. godine, što mnogi smatraju da je poslužilo kao pretekst da se zatvori.

Sudska represija protiv opozicije u Rusiji nedavno se dodatno pojačala, navodi agencija Frans pres.

Ruski sud danas je osudio na dvije godine zatvora saradnika Navaljnog koji je radio za FBK, zbog objave dvije tviter poruke smatrane “ekstremističkim”.

Juče je bliska saradnica Navaljnog Ljubov Sobolj dobila uslovnu kaznu pod optužbom za nekakoniti ulazak u stan navodnog agenta bezbjednosne službe FSB.

Ruska policija u srijedu je pretresla redakciju jednog studentskog lista i stanove četiri urednika tog lista koji su napravili video o represiji nad pristalicama Alekseja Navaljnog.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.