Rudović i Lekić: Spriječiti moralno-pravno samoubistvo Crne Gore

0

Poslanici crnogorskog parlamenta, Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović, ocijenili su da najnoviji skandal, koji nažalost nije neočekivan crnogorskoj javnosti, pokazuje ovog puta i materijalno-vizuelnim putem, stepen bolesti crnogorskog društva pod vođstvom trodecenijske vladavine jedne partije.

„Da bi se spriječilo moralno-pravno samoubistvo zemlje, neophodno je da četiri najodgovornija društvena činioca donesu jasne odluke kojima preuzimaju odgovornost za dalje događaje.

1. Vladajuća stranka je očiglednim odugovlačenjem a zatim skandaloznim sadržajem, ne slučajno nepotpisanog saopštenja, pokušala da izbjegne suočavanje sa svojom odgovornošću, čak tretirajući aktera afere Stijepovića kao nečijeg školskog druga, a ne svog visokog funkcionera. Posebno je skandalozno ponašanje predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, koji je centralno prozvan od svog poslovnog partnera, i koji sa svojih umišljenih visina u kojima se očigledno osjeća da je van pravnog poretka, nije ni udostojio javnost bilo kakvog objašnjenja.

Ukoliko u vladajućoj strukturi nama hrabrosti i snage da se javno odnese prema ovom, javno ofiranom, skandalu, postepeno se distancirajući od Stijepovića po modelu Marovića – ostaje da se i Vlada, koja je po Ustavu odgovorna za stanje u društvu, izjasni i takođe preuzme odgovornost povodom mafijaškog čina koji je gledala cijela Crna Gora.

2. U demokratski sređenoj državi nadležni pravosudni organi bi odmah kada je objavljen snimak u kojem bivši gradonačelnik Podgorice, bivši ministar sporta, bivši ministar prosvjete i aktuelni savjetnik predsjednika Đukanovića prima od Duška Kneževića 100 hiljada eura, pokrenuli istragu, saslušali Stijepovića i crnogorsku jaavnost obavijestili o zakonskim procedurama koje su bili dužni da sprovedu.

Gotovo je nevjerovatno da su oglašavanje Tužilaštva pretekli sam Stijepović navodnom spremnošću da svjedoči pred njim, a da bi u stvari potvrdio ono što je 2017- demantovao.

Svojevrstan skandal u skandalu stigao je od sina Vrhovnog državnog tužioca, koji je u trenutku muka Tužilaštva, iskazao jasnu podršku Stijepoviću i odao mu svojevrsno priznanje, sve to uz simbole i u ambijentu DPS-a.

3. Evropska unija, koja se nalazi u ugovornom odnosu sa Crnom Gorom kroz proces integracja, takođe treba da svojim konkretnim radnjama preuzme javnu odgovornost povodom javno ofiranog mafijaškog čina u zemlji koju ocjenjuje kao lidera u integracijama. U protivnom EU rizikuje svoj kredibilitet u domaćoj javnosti definitivno se pokazujući kao organizacija primarno interesnog, a ne vrjednosnog karaktera.

4. I opozicione snage se nalaze pred još jednim iskušenjem i novim ispitom zrelosti da u ovom delikatnom trenutku zemlje se pokažu kao kredibilna alternativa“.

Lekić i Rudović posebno apostrofiraju činjenicu da je krajnji trenutak da se izađe iz svojevrsnog stanja zamrznutog konflikta u opoziciji, i to ne sa već viđenim parcijalnim inicijativama medijskog karaktera, već osmišljenim nastupom, koji bi bio plod istinski zajedničkog dogovora i isključivo u interesu Crne Gore.

Smatraju da je neophodno da se kao prvi i racionalan potez organizuje sastanak opozicije koja bi se, bez medijske spektakularnosti, možda po prvi put sastala da demokratski utvrdi strategiju odnosa prema situaciji koja je očigledno destabilizovala zemlju.

„U tom cilju dio poslaničkog kluba, konkretno poslanici Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović su spremni – kako da se odazovu tom sastanku u nečijoj organizaciji, tako i da ga sami organizuju, zavisno od volje većine“, zaključuje se u saopštenju, koje zajednički potpisuju Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović.

(Foto: Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.