Rudari pred otkazima, pozivaju Milatovića u Nikšić

0

Radnici turskih kompanija Zeta mine i North mine koji rade na rudokopima Zagrad i Đurakov do okupili su se kako bi ukazali na težak položaj u kom su se našli nakon što je kompanija Uniprom zaustavila otkup rude. Ističu da su na neplaćenom odsustvu i da im prijete otkazi budući da svi imaju ugovore samo na po dva mjeseca. Pozvali su ministra Jakova Milatovića da im pomogne i zaprijetili protestom ukoliko se brzo ne riješi situacija u kojoj su se našli.

Radnik kompanije Zeta mine Predrag Radojičić kaže da su 6. aprila prestali sa radom na dva rudokopa Zagrad i Đurakov do. Tada su poslati na godišnje odmore, a nakon toga na neplaćeno odsustvo. Mnogim radnicima uskoro ističe ugovor, a poslodavac ih savjetuje da uzmu knjižice i idu na Biro.

“Kompanija Uniprom kazala je da ne može da otkupljuje rudu jer ima dovoljno na lagerima u Baru i na Gračanici, a i ne isplati im se da je uzimaju po postojećoj cijeni. Mi smo tada poslati na  odmor, a nakon što je opdmor istekao, sada smo na neplaćenom do isteka ugovora. Ugovori su nam na po dva mjeseca, već dvije i po godine. Pozvao bih ministra Jakova Milatovića da nam pomogne i da vidi situaciju na ovim kopovima. Tu je 60 radnika, odnosno 60 porodica. Mislim da nije u interesu Crne Gore da se rudnik zatvori”, kazao je Radojičić.

Već ima radnika kojima ističu ugovori, a poslodavac ih, kako tvrde, upućuje da uzmu knjižice i idu na Biro rada.

“Prošlog mjeseca su nam dali platu iz dva puta, ovog je nije ni bilo”, kazao je on.

Radnici kažu da nijesu očekivali ovu situaciju.

“Uslovi su bili teški, ali moglo se raditi. U startu su plate bile jako male, a kasnije je prosjek plata bio oko 600 eura. Nama bi bilo prihvatljivo da imamo neke ugovore koji nam garantuju većžu sigurnost”, kazao je Mijajlo Čvorović.

Radoje Mićković kazao je da na ovome neće stati.

“Nećemo dozvoliti da ostanemo bez onog što smo zaradili, bez doprinosa, moramo da ostanemo da radimo, ne možemo dozvoliti da 60 porodica završi na ulici. Protesta će sigurno biti, ali se nadamo da ćemo ostati da radimo. Mi ćemo čekati ministra kad dođe 5. maja u posjetu Željezari”, poručio je Mićković.

(Portal RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.