RTCG ostaje bez para: U planu zaduživanje kod banaka, Šundić izgubio povjerenje Sindikata, neizvjesne isplate zarada

1

Menadžment Radio-televizije Crne Gore mogao bi se kod neke od poslovnih banaka zadužiti skoro milion eura, kako bi isplatili zaposlenima višegodišnji pogrešni obračun zarada, ali bi time potencijalno bila ugrožena likvidnost poslovanja Javnog servisa.

To je  potvrdilo više sagovornika iz Savjeta RTCG, koji su juče u vezi sa ovim pitanjem imali sastanak sa generalnim direktorom Božidarom Šundićem i predstavnicima stručnih službi.

Pojedini sagovornici „Vijesti“ tvrde da bi kompletna isplata ovih potraživanja za skoro 1.600 sadašnjih i bivših radnika koji na to imaju pravo, uz obaveze koje ta medijska kuća trenutno ima, ispraznilo kasu RTCG, što bi u nezavidan položaj stavilo budući Savjet i menadžment.

Procijenjeni iznos obeštećenja samo po ovom osnovu je 940.000 evra neto, a na naplatu je, između ostalog, stigla i presuda za nezakonitu smjenu bivše generalne direktorice Andrijane Kadije, vrijedna 115.000 evra…

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore juče je završio sa razgovorima sa kandidatima za nove članove Savjeta, a uskoro se očekuju i predlozi za imenovanje.

Sindikat će zamjeriti Savjetu ako dozvoli podizanje kredita

Nakon pravosnažne sudske presude, prema kojoj je ovo potraživanje dobila Sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak, do sada je preko 300 njenih kolega zatražilo isto i to pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

Startni dio zarade pogrešno je obračunavan skoro osam godina, od 2011. do ljeta 2019, kada je potpisan novi Kolektivni ugovor.

Šundić juče nije odgovarao na pozive i SMS poruke „Vijesti“, pa je javnost ostala uskraćena za odgovore koja su potencijalna rješenja za ovu situaciju.

Članovi Savjeta su, kako nam je više njih juče nezvanično potvrdilo, tražili dodatne informacije u vezi sa ovim slučajem, ali tvrde i da Drobnjak, iako je bila pozvana, nije došla na sastanak, pa ostaje nejasno šta zaposleni zahtijevaju.

Iz dopisa, u kojem Savjet poziva na sastanak i dijalog, se navodi da je tema “modeli rješenjaa problema sa kojima sa RTCG suočila”, a naslovljen je na generalnog direktora i šeficu Službe pravnih i opštih poslova. Dostavljen je i arhivi, ali i predsjednicama dva siindikata.

Drobnjak je juče  kazala da iz takvog dopisa nije shvatila da je pozvana na sastanak, ali da će se odazvati na svaki naredni poziv koji joj bude jasno upućen.

Ona je poručila i da “ova kuća (RTCG) više znači i o njoj više brinu članovi Sindikata zaposlenih, nego i Savjet i menadžment zajedno”.

“Očekujem da će budući menadžment iskazati razumijevanje za naša prava i njihovo ostvarivanje i to na što bolji način za kuću u kojoj radimo. Prva ću zamjeriti Savjetu na odlasku ako dozvoli podizanje kredita, jer to nije dobro za RTCG”, kazala je Drobnjak.

Istakla je i da je Sindikat “prestao da vjeruje generalnom direktoru”, te da su obustavili razgovore i pregovore sa njim jer je “najprije tvrdio da novca ima, a sada navodno nema”.

Prema ranijem dopisu koji je Drobnjak uputula Šundiću, a u koji smo imali uvid, navodi se da su zaposleni još 2017. pokušali da ovo pitanje riješe pred Agencijom.

„Kako RTCG nije prihvatila naš predlog za mirno rješavanje radnog spora, bili smo primorani da u sudskom postupku dokažemo i zaštitimo prava zaposlenih, što smo i uspjeli presudom P.br.85/19 Osnovnog suda na Cetinju, po pojedinačnoj tužbi podnijetoj od strane predsjednice Sindikata zaposlenih RTCG. Nakon toga, pokrenuli smo ponovni postupak pred Agencijom za sve zaposlene koji su dali punomoćje za ostvarivanje prava na naknadu štete, a koji je u toku. Paraleleno sa postupkom koji se vodi pred Agencijom, Vi ste 22. 03. 2021. na oglasnim tablama obavijestili zaposlene da ste na osnovu gore navedene presude, angažovanjem vještaka ekonomske struke, izvršili obračun naknade štete pogrešno obračuntog startnog dijela zarade za preko 1.600 sadašnjih i bivših zaposlenih. Takođe, u tom obavještenju ponudili ste zaposlenima da se predmetna naknada štete isplati u najviše šest mjesečnih rata. Međutim, u glasinama koje kruže kroz RTCG, priča se da ste otišli korak dalje, odnosno da ćete naknadu štete prvo da isplatite zaposlenima koji nijesu pokrenuli postupak pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova“, tvrdi Drobnjak u dopisu.

Upozorila je tada menadžment i da će, ukoliko pitanje naknade štete po osnovu pogrešno obračunate startne zarade ne bude riješeno mirnim putem u postupku pred Agencijom, snositi direktnu odgovornost zbog svjesnog nanošenja štete RTCG.

„…Na ime očekivanih sudskih, advokatskih i drugih troškova koji će nastati u sudskim postupcima, a čiji ishod je neupitan“, saopštila je ona.

Dovodi se u pitanje i isplata zarada

Šundić se, prema drugom dokumentu, Savjetu obratio 29. marta kada im je predočio mogućnost isplate ovih potraživanja u mjesečnim ratama ili kroz kreditno zaduživanje kod neke od poslovnih banaka.

U dopisu od 7. aprila, generalni direktor upozorava Savjet na to da će se „vjerovatno u narednom periodu urušiti likvidnost RTCG“.

„Samim tim, dovodi se u pitanje i izvršavanje obaveza koje se odnose na svakomjesečna plaćanja (otplate rata za kredit, obaveze prema RDC po sudskoj presudi, isplate po pravosnažnim sudskim presudama, isplate zarada zaposlenima,…“, upozorio je Šundić Savjet.

Istog dana, iz tog tijela mu je odgovoreno, da nijesu dobili više traženih informacija i dokumenata i zatražili sastanak.

Kako tokom jučerašnjeg sastanka nije iznađeno rješenje, članovi Savjeta su tražili dodatne informacije i dokumenta, a nezvanično su  kazali da bi novi sastanak mogao biti organizovan naredne sedmice.

1 Comment
  1. Kontra revolucija komentariše

    Nek pitaju Zagreb za novce ionako su Hrvatskoustaška produzna ruka !.
    Više ih slušaju i gledaju u Zagrebu nego u Crnoj Gori !.
    Za ustaške programe nek placa Zagreb preplatu !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.