Rovčanin: EPCG iz Prve banke povukla 11,63 miliona evra depozita

0

Elektroprivreda (EPCG) je u posljednji mjesec dana povukla 11,63 miliona evra depozita koje je držala kod Prve banke i trenutno u toj banci ima oročeno osam miliona evra. Krajem marta je iz Prve banke povučeno 3,63 miliona, pet miliona 5. aprila i tri miliona 8. aprila, kazao je Danu izvršni direktor državne energetske kompanije Nikola Rovčanin.

Odbor direktora u EPCG je promijenjen 16. marta, dok je Rovčanin imenovan 25. marta. EPCG je vlasnik oko petine akcija Prve banke i godinama je u toj banci držala preko 20 miliona evra depozita

“EPCG na današnji dan kod Prve banke ima oročeno još osam miliona. Svi ostali depoziti koji su istekli pošto je novo rukovodstvo stupilo na dužnost, nijesu reoročavani, a odluka o upravljanju sredstvima biće donijeta nakon temeljne analize. Rukovodićemo se interesima kompanije”, izjavio je Rovčanin.

Odnosi EPCG i Prve banke, kako je naveo, biće predmet analize posebnih stručnih komisija koje će sagledati sve okolnosti i doni jeti adekvatne zaključke.

“Veoma je važno strateški pristupiti ovoj temi imajući u vidu da EPCG već ima značajan udio u vlasničkoj strukturi, pa bi u skladu s tim trebalo donositi dugoročne planove u saradnji s nadležnim ministarstvom”, rekao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, EPCG mora strogo da vodi računa o svojim interesima i o svim stavkama imovine, bez obzira na to da li se radi o sopstvenim sredstvima ili o učešću u kapitalu.

Osim depozita, EPCG je Prvoj banci dala subordinirani kredit od šest miliona 2010. godine, čija je naplata ranije odložena do 1. aprila 2024. godine.

“Prema podacima finansijske službe kompanije, kamata po osnovu subordinisanog duga definisana je u iznosu od 6,28 odsto, a od datuma plasmana EPCG je naplatila više od 5,5 miliona evra”, rekao je Rovčanin.

On je istakao da je smanjenje plata menadžmentu neminovnost.

“Novi statut kompanije koji je usvojen na poslednjoj skupštini akcionara predviđa posebne stalne komisije za politiku naknada, pa sam uvjeren da će u ovom segmentu biti umanjenja”, napomenuo je Rovčanin.

Izvršni direktor je po dolasku u EPCG pokrenuo postupak prodaje 22 automobila, dok je 60 automobila parkirano, odnosno može se koristiti isključivo za poslovne potrebe u toku radnog vremena.

“Troškove reprezentacije koji su prošle godine dostigli 58.000 evra ograničio sam na oko 16.000 evra, uz drastično smanjenje ove stavke članovima menadžmenta, u pojedinim slučajevima i po tri puta”, naglasio je izvršni direktor EPCG.

Kazao je da je po dolasku u EPCG zatekao brojne probleme, a jedan od njih je neizvjesnost nastavka rada Termoelektrane Pljevlja pošto je prethodno rukovodstvo iskoristilo dozvoljenih 20.000 radnih sati, čime je praktično doveden u pitanje energetski sistem Crne Gore.

“Decenijama unazad EPCG nije izgradila nijedan energetski objekat u svom vlasništvu, što je zastrašujuća činjenica imajući u vidu da je riječ o najjačoj državnoj kompaniji, a što je definitivno i ogledalo rada prethodnih uprava i vlada”, zaključio je Rovčanin.

Za nepun mjesec od imenovanja, kako je kazao, donio je odluke o racionalizaciji troškova poslovanja u dijelu službenih automobila, dnevnica, goriva i troškova reprezentacije.

Nedopustiv nivo luksuza

Poslovanje EPCG u jednom dijelu nije bilo usklađeno sa socio-ekonomskim uslovima države u kojoj privređuje.

“Zatekao sam, dakle, nedopustivo visok nivo luksuza u pojedinim segmentima koji je bio veoma vidljiv i zaista neodrživ. Visoke reprezentacije menadžmenta koje su prošle godine koštale građane oko 58.000 evra”, istakao je direktor EPCG.

Kako dodaje, vozni park je brojao 131 vozilo, od kojih i luksuzna koja su nabavljanja po posebnim željama pojedinaca iz rukovodstva, pojedina vozila iznosila su i do 70.000 evra.

“Takođe, troškovi goriva na godišnjem nivou dosezali su oko 200.000 evra, a više od 90.000 evra dnevnice za službena putovanja, troškovi smještaja i ishrane na službenom putu, što su poprilično visoki iznosi”, naveo je Rovčanin.

TE Pljevlja mora nastaviti s radom

Kako navodi, očekuje pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom upravo u periodu redovnog godišnjeg remonta TE Pljevlja, od 1. aprila do 1. juna, kada se ona nalazi van pogona, nakon čega bi se obezbijedio nastavak rada i dodatni radni sati.

“TE Pljevlja mora nastaviti sa radom, jer bi u suprotnom EPCG morala da godišnje uvozi više od 70 miliona evra električne energije za potrebne snabdijevanja skoro polovine crnogorskog konzuma. U svakom slučaju ekološka rekonstrukcija bloka jedan TE Pljevlja kreće ubrzo”, kazao je Rovčanin.

Kazao je da je formirao novi tim za praćenje realizacije projekta i istakao da o gašenju TE Pljevlja ne treba ni razmišljati imajući u vidu nesagledive posledice koje bi se takvom odlukom izazvale.

“U socio-ekonomskom smislu, zbog nefunkcionisanja Termoelektrane, posao bi direktno izgubilo 1.200 građana Pljevalja, a indirektno nekoliko hiljada računajući repro lanac i ugroženost poslovanja mnogih kompanija u Crnoj Gori koje sarađuju sa Rudnikom i Termoelektranom”, zaključio je direktor EPCG.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.