RJEŠENJE ZA OSLOBAĐANJE CRNE GORE OD UTICAJA MAFIJE U 2 KORAKA

0

Piše Petar Janković

Uvaženi državljani Crne Gore, obraćam se svima vama koji imate pravo i obavezu da u sistemu demokratije birate ( i budete birani za) nosioce vlasti u našoj državi.

Podsjetiću na Ustav, kao glavni zakonski akt sa kojem svi ostali zakoni moraju biti u saglasnosti, gdje stoji:

1.      opredjeljenje građana Crne Gore je da žive u državi u kojoj su osnovne vrijednosti: sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava, i

2.      Vlast je uređena po načelu podjele vlasti na: zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Zakonodavnu vlast vrši Skupština, izvršnu vlast vrši Vlada, a sudsku sud.

Višedecenijske javne afere koje do dana današnjeg ne prestaju (pogledajte samo prekjučerašnju sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu) nam apsolutno daju za pravo da osnovano sumnjamo da postoji direktna povezanost djelova Vlasti sa Organizovanim kriminalnim grupama (OKG). Ko koga postavlja, kontroliše, formira, održava – u to neću da zalazim, za sad.

Ono što želim da ovim putem istaknem i sve nas podsjetim je da je način da se sistemski Vlast očisti od članova i/ili simpatizera OKG-a vrlo jednostavan, a da su sva “objašnjenja” zašto se ne sprovodi zapravo samo – izgovori!

Dakle, “čarobni štapić/alat” za to se modernim rječnikom zove “VETTING” i koristio bi se za svako radno mjesto u organima vlasti – od predsjednika do pomoćnog osoblja u svim ustanovama. “Vetting” je proces detaljne istrage pojedinca koji pretenduje za bilo koje mjesto u organima Vlasti a uključuje potvrđivanje njegove radne biografije, autentičnosti akreditiva kao što su diplome, profesionalne licence i sertifikati, provjera profila na socijalnim mrežama, provjera stečene imovine i provjera postojanja bilo kakvih kriminalnih zapisa ili postupaka koji su u toku.

“Recept” je krajnje jednostavan:

1.      Formirati komisije/odbore za vetting u svakoj od 3 grana vlasti (putem vetting-a) a njihovo (pisano) mišljenje definisati kao obavezno i obavezujuće. Komisiju/odbor za zakonodavnu vlast čine po jedan član iz svih poslaničkih klubova u Skupštini i jedan predstavnik civilnog sektora. Komisija/odbor MORA biti formirana u sve 3 grane vlasti ili neće imati neophodan efekat!

2.      Vetting komisija/odbor, svaka u svojoj grani Vlasti, prvo izvrši provjeru aktuelnih kadrovskih rješenja i na osnovu nalaza im ili potvrdi nesmetanost za dalje obavljanje funkcije/rad ili ih odmah udalji sa iste. Provjere vršiti najmanje dva puta godišnje, a i češće ako postoji osnov. Nakon provjere aktuelnih, nastavlja sa provjerama budućih aplikanata.

Nikakva posebna nauka već samo volja, zar ne?!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.