Mladen Mikijelj

Riter: CIA pokušava da izvede državni udar u Gruziji, a isti scenario sanja i u Rusiji

0

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) želi da izvrši državni udar u Gruziji, rekao je bivši američki obavještajac Skot Riter u intervjuu novinaru i političkom analitičaru Garlandu Niksonu, prenosi „RIA Novosti“.

„Nemiri u Gruziji će nastaviti da eskaliraju. Nasilje će se nastaviti tokom ljeta i jeseni. Ideja je da se partija ‘Gruzijski san’ dovede do kolapsa, kako bi na izborima u oktobru provokatori CIA izbili na vrh. Sada bukvalno uživo gledamo državni udar koji CIA pokušava da izvede“, smatra Riter.

Scott Ritter. © Sputnik / Andrey Bortko

Kako je ovaj stručnjak primjetio, policija postupa oprezno u slučaju masovnih demonstracija koje su uslijedile ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju nakon usvajanja predloga zakona o stranim agentima.

Ipak, kamenovanje bi moglo da dovede do eskalacije sukoba, predviđa Riter.

Prema njegovim riječima, CIA sanja da isti scenario sprovede u Moskvi.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. usvojio u prvom čitanju predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u glavnom gradu zemlje počeli masovni protesti koje je policija morala da rastjera. Vlasti su kasnije povukle dokument.

Dana 3. aprila 2024, vladajuća partija ‘Gruzijski san’, ponovo je predstavila kontroverzni zakon pod nazivom „O transparentnosti stranog uticaja“. Objasnili su da se sada umesto termina „agent stranog uticaja“ u tekstu koristi riječ „organizacija koja ostvaruje interese strane sile“, a da je ostatak sadržaja ostao isti.

Parlament ga je 1. maja usvojio u drugom čitanju.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.