Rigorozne kazne u saobraćaju: U zatvor zbog alkohola!

1

Od srijede počinjen primjena Zakon o Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji je objavljen je u „Službenom listu Crne Gore” 06. decembra 2019. godine.

Kako je propisano, da će se odredbe ovog Zakona primjenjivati nakon 60 dana od dana stupanja na snagu, da to znači da će se sa njegovom praktičnom primjenom početi 12. februara 2020. godine.

I pored toga što je javnost u prethodnom periodu, u više navrata obavještavana o najbitnijim izmjenama postojećeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koristimo priliku da još jednom učesnike u saobraćaju, kao i ukupnu javnost podsjetimo na najznačajnije promjene zakonskih odredbi, koje se tiču vozača.

Za najteže saobraćajne prekršaje, Zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna, od 15 do 60 dana i to za vozače:

• koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj,

• koji upravljaju vozilom pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci,

• koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene brzine,

• koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom,

• koji ne zaustave vozilo na propisani znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika,

• koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga.

Takođe, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj će se preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga.

Iz zakona je brisana odredba o fizičkom odzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rješenje. Na isti način biće realizovane i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, izrečene od strane sudova za prekršaje ili izrečene konačnim prekršajnim nalogom.

Još jednom podsjećamo, da je cilj usvojenih izmjena Zakona, poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.
Uprava policije još jednom upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju, da poštuju Zakonom propisane odredbe i time doprinesu ličnoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, kao i poboljšanju ukupnom stanja bezbjednosti u saobraćaju na crnogorskim putevima.

1 Comment
  1. Gift komentariše

    …'koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine ”- znaci, sa 110 kroz grad, nema problema?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.