Režimu ništa nije sveto: Marković najavljuje obračun sa crkvom

Režimu ništa nije sveto: Marković najavljuje obračun sa crkvom

Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore, u kojoj će morati da važe isti principi pravne države i za građanina i za sveštenika. Ne može se biti van domašaja Ustava i zakona samo zato što služite crkvi ili vjerskoj zajednici, a pritom ne poštujete državu i njene institucije. Činjenica je da Srpska pravoslavna crkva (SPC), posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske, ima interese u našoj zemlji, a oni su prije svega politički pa vjerski i duhovni, kazao je premijer Duško Marković.
On je istakao da je nadavna izjava patrijarha SPC, Irineja, ipak slijed zvaničnih stavova SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih čelnika o Crnoj Gori.
“Ona polazi od teze o Crnoj Gori kao srpskoj državi u kojoj je, kako oni kažu, crkva starija od države. To onda znači da istu ne treba poštovati i doprinositi joj. Osporena je i u kontinuitetu se osporavaju sve odluke građana o budućnosti Crne Gore. Ne poštuje se ni ustavno uređenje Crne Gore kao građanske, a ne nacionalne države. Dakle, netačni su i podli navodi patrijarha Irineja o položaju Srba u našoj zemlji”, rekao je Marković u intervjuu Vikend novinama.
Prema njegovim riječima činjenica je da Srpska pravoslavna crkva posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske ima interese u Crnoj Gori, a oni su, prije svega, politički pa vjerski i duhovni.
“Ne može se više osporavati Crnoj Gori pristup javnim, državnim dobrima, koja koristi Mitropolija crnogorsko-primorska. Kao država smo gradili i pomagali, i nijesmo oduzimali. Pitanje je da li bi bilo danas Hrama u Podgorici da Vlada za taj vrijedni objekat nije opredijelila značajna sredstva. Prema tome, moraće se prestati sa vulgarnim napadima na državu i njene institucije, koji najčešće dolaze poslije tajnih večera sa opozicijom. Dakle, ako je patrijarh htio da nas pokoleba, nije uspio. Zakona će biti”, kazao je Marković.

Related posts

5 Comments

 1. Васојевић

  Оооо Марковићу, значи грађанска је Црна Гора и треба поштовати Устав, де ми богати испослуј да ми се по Уставу Црне Горе издају матична документа на ћирилици јер је Устав та два писма изједначио. Или да поједноставим да ли Устав мора да се поштује када теби и тежиму одговара а када теби и режиму одговара онда га и не поштујете. Бјеж Сотоно комунистичка и не дирај цркву нектсту некршћени

  Reply
 2. Trn

  Crkva je od svog postojanja poštovala državu i vladara (vlast). Samo u CG srpska crkva pokušava da državu potčini svojim potrebama. Mislim da to neće moći. A tebi Vasojeviću ako ništa drugo ne fali no samo izvod rođenih na ćirilici nemaš pravo da se želiš jer tražiš dlaku u jajetu!

  Reply
 3. Sinjajevinsv

  Када предсједник општине опљачка 5 радијатора, није чудо што пљује Патријарха и сопствену родбину.

  Reply
 4. Pingback: Режим спреман за обрачун са црквом: Марковић назвао патријарха Иринеја подлим | Патриот

 5. Oksim

  Vala ste ga Srbi prekrdasili na sve steane! Kralj Nikola vam je povjerova ka braci a vi najvece zlo ucinjeste i zlocine nad nama napraviste. Jos ovoj sotoni od Amfa da skratimo krlia pa da prodisemo ka ljudi.

  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *