Rekonstrukcija ubistava koje potresa SAD: Flojdovi vapaji i falsifikovan novac

0

Oni su to uradili na osnovu zvaničnih izvještaja, materijala sa lokalnih sigurnosnih kamera i video-snimaka nekoliko očevidaca.

Sve je počelo na raskrsnici 38. ulice i Avenije Čikago u Mineapolisu, gdje je 25. maja predveče stajao parkiran plavi džip, u kojem je na mjestu vozača sjedio Džordž Flojd.

Flojdov džip je bio parkiran tačno preko puta prodavnice Cup Foods, u kojoj je Afroamerikanac upravo kupio cigare.

U 19:57 po lokalnom vremenu, dva radnika izlaze iz prodavnice i dolaze do parkiranog vozila i traže od Flojda da im vrati cigare koje je upravo kupio, ali se na radno mjesto vraćaju praznih ruku.

Samo četiri minuta kasnije, u 20:01, pozivaju policiju i prijavljuju da im je Afroamerikanac cigare platio falsifikovanom novčanicom 20 dolara.

Kako se vidi iz transkripta razgovora, prijavljuju da je Flojd “užasno pijan” i da “ne može da se kontroliše”.

Vlasnik prodavnice ispred koje se sve dogodilo rekao je kasnije da je Flojd bio redovna i rado viđena mušterija i da nikada nije pravio probleme. Na dan kada se incident dogodio, vlasnik nije bio u prodavnici. Objasnio je da su njegovi zaposleni samo pratili protokol.

Vrlo brzo, u 20:08, prvo policijsko vozilo ulazi u vidokrug obližnjih sigurnosnih kamera. Iz automobila izlaze dva policajca i prilaze Flojdovom džipu.

Tek nekoliko sekundi nakon što su prišli, policajac Tomas Lejn se hvata za pištolj i naređuje Flojdu da stavi ruke na volan. Nije poznato zašto je Lejn morao da izvadi pištolj.

Policajci izvlače Flojda iza automobila, vezuju mu lisicama ruke iza leđa i odvode ga na trotoar ispred obližnjeg restorana, gdje Flojd mirno sjeda na pod, naslonjen na zid restorana.

Šest minuta nakon hapšenja, policajci vode Flojda ka policijskom vozilu.

Na video-snimcima se vidi da Flojd na putu od restorana do policijskog automobila pada. Prema zvaničnim dokumentima, Flojd je odbio da uđe u automobil, pravdajući se policajcima da je klaustrofobičan i da ne može da diše.

U međuvremenu je na lice mjesta stiglo i drugo policijsko vozilo, a u 20:17 i treće, iz kojeg izlaze Tu Tao i Derek Šavin, koji će kasnije i sam biti uhapšen zbog Flojdove smrti.

Šavin se odmah priključio pokušaju svojih kolega da Flojda uguraju na zadnje sjedište policijskog automobila. U jednom trenutku, ne zna ne zašto, policajac naglo izvlači Flojda iz vozila i on vezanih ruku pada na zemlju.

Dok Flojd leži na kolovozu, dva očevica počinju da snimaju sve što se događa, a na prvim snimcima se vidi kako čak četiri policajca zajedno drže Flojda licem pritisnutog uz beton.

U 20.20 prvi put se čuje Flojdov glas koji zapomaže i govori policajcima da ne može da diše.

Policajci uskoro zovu medicinsku pomoć, uz prijavu da Flojd krvari iz usta. Uprkos tome, Šavin ne podiže koljeno sa Flojdovog vrata još punih sedam minuta.

Na nekoliko video-snimaka očevidaca čuje se kako Flojd najmanje 16 puta u roku od svega pet minuta govori policajcima da ne može da diše. Moli ih da ga puste da ustane i obećava da će ući u vozilo.

U jednom trenutku, Flojd ostaje bez svijesti i nepomično leži, kada i okupljeni građani upozoravaju policajce da provjere Flojdov puls, ali Šavin ne podiže koljeno sa Flojdovog vrata ni u jednom jedinom trenutku.

U 20:27 stiže ekipa hitne pomoći. Dok ljekari provjeravaju Flojdov puls i pokušavaju da ga okrenu na stranu, Šavin i dalje svoje koljeno drži na njegovom vratu iako Afroamerikanac već nekoliko minuta leži potpuno bez svijesti.

Policajac koljeno podiže tek kada ljekari Flojda stavljaju na nosila. Šavinovo koljeno je na Flojdovom vratu bilo osam minuta i 46 sekundi.

Flojda odvoze u bolnicu, ali je uskoro proglašeno da je mrtav.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.