Reakcije javnosti na izjave Ranka Krivokapića protiv Crkve: Poruke zla, prijetnje i mržnje

13

Jučerašnje izjave ministra vanjskih poslova Crne Gore Ranka Krivokapića, na račun Srpske Pravoslavne Crkve, naišle su na oštru osudu demokratske javnosti. Mnogi ovaj nastup bivšeg predsjednika SDP-a i aktuelnog ministra u Vladi Crne Gore, vide kao duboko neprimjeren i skandalozan.

Podsjećamo, Krivokapić je juče u Skupštini Crne Gore, u odgovorima na poslanička pitanja, uputio svojevrsnu prijetnju, izjavom “nestala je Jugoslavija, nestaće i djelovi Srpske crkve, jedan po jedan”, a krajnje neprimjereno i skandalozno se osvrnuo i na mitropolita Joanikija i njegov izbor monaškog imena, nazivajući Svetog sveštenomučenika Joanikija (Lipovca) “fašistom i ratnim zločincem”.

Foto: Ranko Krivokapić

 

Sagovornici Borbe na ovu temu su šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović, lider DEMOS-a Miodrag Lekić i arhijerejski protoprezviter podgoričko – kolašinski o. Gojko Perović.

RADUNOVIĆ: Krivokapićeve izjave skandalozne, retorika koju koristi je antipravoslavna, anticivilizacijska; Očajnički pokušava da nastavi tamo gdje smo, sa Crkvom i narodom, zaustavili i porazili DPS

“Jučerašnje izjave ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića na račun Srpske Pravoslavne Crkve i njenih mitropolita, apsolutno su neprimjerene i u demokratskim zemljama predstavljaju bi prvorazredni skandal. Imajući u vidu od koga dolaze, mora se kazati da ovo nije novost. Krivokapić je glavni ideološki kreator novog crnogorskog identiteta ali i političkog ambijenta u kojem se decenijama progonio osnovni identitetski sadržaj tradicionalne Crne Gore”, kazao je za “Borbu” šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović.

Radunović ističe da je važno “što su građani Crne Gore ali i šira javnost, u direktnom prenosu imali prilike da vide, kako se jedan političar u 21. vijeku predstavlja kao prozapadni a istovremeno koristi brutalnu boljševičku retoriku protiv Crkve, pri čemu podržava ideologiju zločina nad sveštenstvom i narodom tokom i poslije Drugog svjetskog rata. Ipak, od njegovih prijetnji koje je uputio SPC, može da se plaši samo on a svim građanima Crne Gore, posebno onima u vladi, ovo može poslužiti kao strahovito važna opomena – kakav se političar nalazi u njihovim redovima i reprezentuje Crnu Goru na međunarodnom planu”.

Foto: Slaven Radunović

Potpredsjednik Nove srpske demokratije podsjeća da je Evropski parlament prije nekoliko godina usvojio deklaraciju kojom se osuđuju i nacistički i komunistički zločini. “U Evropi vlada jasan kritički stav na temu komunističkih i nacističkih zločina, štaviše, to je u temeljima moderne i poslijeratne Evrope, pa se ova retorika mržnje koju koristi Krivokapić, bez dileme definiše, ne samo kao antipravoslavna, već i kao duboko antievropska i anticivilizacijska. Ovdje je, i to sam više puta naglasio, potrebno raditi na rasvetljavanju mračnih stranica jednog vremena”, kazao je Radunović.

On zaključuje da je ovakvo ponašanje u potpunoj suprotnosti sa izbornom voljom građana koja je saopštena 30. avgusta 2020. godine, zbog čega sa pravom može kvalifikovati kao direktan udar na izbornu volju građana, a oštro je suprotstavljena svim ambicijama demokratske političke javnosti, da uspostavi civilizovanu politiku i demokratske vrijednosti. “Krivokapić očigledno očajnički pokušava da nastavi tamo gdje smo zajedno sa Crkvom i narodom, zaustavili i porazili DPS. Takva anticivilizacijska politika ektremne političke manjine, jednom je poražena i biće poražena ponovo”, kategoričan je Radunović.

LEKIĆ: Izjava Krivokapića promašena i sa negativnim javnim posledicama, a po agresivnosti, strasti i falsifikatima možda prevazilazi i nekadašnje ideologe zločina

“Teško je nakon toliko političkog iskustva Ranka Krivokapića razumjeti ovakve njegove izjave koje su u isti mah promašene, strastvene i sa negativnim javnim posledicama. I to sa mjesta ministra inostranih poslova vlade koja je proglasila inkluzivnost kao razlog postojanja”, poručio je u izjavi za “Borbu” lider DEMOS-a i diplomata Miodrag Lekić. On smatra “da se sada, nažalost, može razumjeti da su oni pod inkluzivnošću izgleda shvatili da se oni inkluzivno i personalno postave u vladu, a ne da vode širu, ozbiljnu, promišljenu, integrativnu, iznad svega javno odgovornu politiku u crnogorskom društvu”.

“Sama izjava po agresivnosti, strasti i falsifikatima možda prevazilazi i nekadašnje ideologe zločina koji su učinjeni odmah nakon revolucija kod nas pri okončanju Drugog svjetskog rata. Mislim na sudbinu sveštenika nakon revolucija po istom ideološkom obrascu, kako u Sovjetskom savezu, dakle na teritoriji današnje Rusije i Ukrajine, zatim Poljske, tako i u Jugoslaviji”, kazao je lider Lekić.

Foto: Miodrag Lekić

 

“Ta sramna stranica egzekucija, bez elementarno regularnog sudskog postupka, nažalost je karakterisala i Crnu Goru. Na udaru nove vlasti i fanatizovanih policijskih gonitelja su bili pretežno sveštenstvo, ali i stari oficiri nekadašnje crnogorske vojske kao i djelovi građanske inteligencije. I umjesto da se na adekvatan način, čak u već odmaklom 21. vijeku, osvijetle prave činjenice tog tragičnog vremena, nastavljaju se primitivne, i sa nacionalno-ideološkim patosom, diskvalifikacije, čak i novi lov na već ubijene ljude”, tvrdi Lekić.

“Posebna tema je neukus javnog opserviranja nečijeg prava na ime, kršteno ili svešteno, svejedno. Nažalost ovaj agresivni incident koji je nanio, izmedju ostalih štete i kredibilitetu vlade i njenim članovima će ostati vjerovatno bez javnih posledica”, zaključio je on.

O. GOJKO PEROVIĆ: Poruke mržnje i zla; neznaveno, neprincipijelno i antievropsko djelovanje

“To su poruke zla, prijetnje i mržnje”, kazao je u izjavi za “Borbu” ovim povodom o. Gojko Perović, arhijerejski protoprezviter podgoričko kolašinski. On upozorava da prije svega nema ustavnog osnova da se jedan ministar, kao predstavnik izvršne državne vlasti uopšte bavi crkvenim ustrojstvom. “A kada to radi sa ovoliko mržnje i ogovaranja prema Crkvi kojoj pripada najveći broj crnogorskih građana – onda takav ministar sam sebi i Vladi koju predstavlja, na neki način ukida legitimitet”, kazao je o. Gojko.

On podsjeća i da je više puta dokazano i potvrđeno da ovakve stavove zastupa izrazita manjina crnogorske javnosti.

 

“Porediti sudbinu jednog neuspjelog političkog projekta sa institucijom i integrit

Foto: O. Gojko Perović

etom vjekovne Patrijaršije koja ima neprekinutu ingerenciju na prostoru Crne Gore – ujedno je i neznaveno i neprincipijelno, a sto je najvažnije, duboko je antievropsko djelovanje”, zaključio je o. Gojko Perović.

Svojim čitaocima i čitateljkama, info portal Borba preporučuje besjedu mitropolita Joanikija koju je prije desetak dana održao u Kotoru: “Sveštenomučenik Joanikije je nosio breme svoga naroda u najtežim vremenima”.

https://mitropolija.com/2022/06/17/mitropolit-joanikije-u-kotoru-svestenomucenik-joanikije-je-blaga-dusa-koja-se-stalno-ispunjavala-jevandjelskim-vrlinama/

13 Comments
 1. KOTORANKA komentariše

  STO PREMA NJEMU NE POSTUPITE KAO PREMA SVIM GRADJANIMA OVE JADNE CG ! BEZ OBZIRA NA POSLANICKI IMUNITET ,FALSIFIKATOR JE BIO PRIJE STICANJA ISTOG! SRAMOTA ,LJIGA ,BRUKA ZA GRAD U KOM ZIVI !SVE OVE EPITETE MU I KUCA DAJE ! NE PADA IVER DALEKO OD KLADE ! PITAJTE SUGRADJANE !

 2. Crni komentariše

  Fra Gojko je ideolog svega. Krivokapići i fra Gojko. Sve mute

 3. Misko Radonjic komentariše

  Sramno, necojski, nistavno, nesojski dokazao si sto si i nazalost bez nade da budea covjek bez po fizickom liku. I ti da bude ministar spoljnih poslova eeeeee piiiiiiiii

 4. Propast komentariše

  A micite zlo Crne Gore.

  1. Sparta komentariše

   Krivokapiću završio da Bog da kao Juda.

 5. Orlandicd komentariše

  Bravo Krivokapiću! Jeste Jadonikije iz Prigradine fašista i mrzitelj svega crnogorskog kao što su njegovi poslušni srpski pop Gojko, onaj jado Radunović, Vučurović…. A Lekić olinjali političar i sluga Slobodana Miloševića ne zaslužuje ni da ga pametni Crnogorci pomenu. Pitajte njegove komšije uz Seoca šta o njemu misle

  1. KOTORANKA komentariše

   [email protected] BLAGO TI ZA PAMET! UZMI MALO DA SE EDUKUJES ,A NE DA TE OVAKVE SPODOBE ,KAO STO JE KRIVOMOZGIC,VODE KROZ ZIVOT ! KNJIGU U SAKE ! ZA POCETAK ISTORIJU ! 😜

  2. Q komentariše

   Zašto se objavljuju komentari bolesnika iz crnogorskog desnok sektora?Valjda da bi ljudividjeli da vas ima i da se krijete iza pojma „gradjanska“.

 6. KOTORANKA komentariše

  [email protected] BLAGO TI ZA PAMET! UZMI MALO DA SE EDUKUJES ,A NE DA TE OVAKVE SPODOBE ,KAO STO JE KRIVOMOZGIC,VODE KROZ ZIVOT ! KNJIGU U SAKE ! ZA POCETAK ISTORIJU ! 😜

 7. Zlatko komentariše

  Ranja tranja. Hemoroid u liku pojave nalika zombiju. Bolestan. Ranja kratka ce ti vlast bit 80% Pravoslavaca a to je 60% broja stanovnika te smatra onako kako te jednom Medo nazva u oci. Zalud vam sve na vjestackom disanju ste. Jeste fake vlast al ubi vas to sto nas te se krste s 3 prsta smo uz Spc i volimo pjesme Danice. C i danas smo ponosni na Vidovdan. Opet ce ovaj izmuceni narod skupit snagu samo je problem sto politika je biznis i treba se bez sujete izmirit a ukazivati na serviranu novu prevaru za Srbe u slucaju da dps treba vecinu na drzavnom nivou a to je ova Cedis stranka bez vjere nacije i obraza

 8. LJUBO komentariše

  Fratar Gojko je goru od one pometine Krivomozgica sa muvljom pamecu .

  Fra Gojko je sve ucinio da se rezim profasisticke , narko mafije vrati na vlast.

  Ocigledno se fra Gojko plasio otvaranja dosijea.
  Dok se ne otvore dosijei ljudi poput Gojka i Ranka ce glumiti politicare i sbestenike a sluziti ozloglasenoj sluzbi ANB u cilju zavadjanja gradjana u CG.

  OBOJICA SU SRAMOTA CG

 9. Država komentariše

  Samo se pitam da li se ovakve čukele mogu roditi. Zar je moguće da je dritan ovu ofucalu bitangu vratio da sramoti ovaj jadni narod. Brzo će izbori radža

 10. the shining komentariše

  samo da se ne zaboravi da ga je dritko vratio. A ovamo tobos albanac musliman potpisuje ugovor. sprdnja. U pamet se pravoslavni Crnogorci i Srbi, vazda i jeste bilo da je domaca izdajica najgori soj

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.