Rasprava o zakonu o predsjedniku Crne Gore: Milo ograničava Duškovu vlast

Rasprava o zakonu o predsjedniku Crne Gore: Milo ograničava Duškovu vlast

Predlog zakona o Predsjedniku Crne Gore kvalitetan je i u skladu sa najboljom evropskom praksom, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), dok u opoziciji navode da bi tim aktom trebalo obuhvatiti i predsjednike koji su tu dužnost obavljali prije 2006. godine.
Poslanik Demokratskog fronta (DF), Jovan Vučurović, smatra da se zakonom želi na mala vrata uvesti predsjednički sistem.
„To u Crnoj Gori znači ozvaničiti diktaturu čovjeka koji se sa raznih pozicija vlada državom tri decenije“, naveo je Vučurović.
Prema njegovim riječima, formiranje Generlanog sekretarijata predsjednika se uvodi „paralelna vlada“ u Crnoj Gori. „Tako da možemo očekivati izvjesno prelivanje i zahvatanje mnogih ovlašćenja koja danas ima Vlada“.
„Jasno je u zakonu saopšteno da Vlada gubi ingerencije i da se Dušku Markoviću želi uzeti ono što mu zakonom pripada“, naveo je on.
Poslanik Fronta, Koča Pavlović, kazao je da je saglasan da se predsjednicima Crne Gore omogući korišćenje uslova za javnu djelatnost, ali ne u mjeri u kojoj predviđa zakon.
„Neprimjereno i nemoralno za Crnu Goru koja se nalazi u ovakvoj poziciji rasipati novac“, rekao je Pavlović, navodeći da se „pokušavaju uzurpirati ustavne nadležnosti“.
Zakon se upriličuje za jednog ili dva čovjeka
Poslanik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić, kazao je da je dobro da se krenulo sa intitucionalnim rješavanjem nekih problema.
On smatra da je trebalo prvo donijeti zakon o Skupštini Crne Gore, zatim o Vladi, pa tek na kraju o Predsjedniku.
Krivokapić je rekao da ovo nije zakon o predsjedniku Crne Gore, već o pravima i privilegijama, odnosno da njime nijesu predviđene obaveze šefa države.
„I to pokazuje motiv. Kako se vlasnik svih vlasti seli sa funkcije tako se to pravno uređuje“, kazao je Krivokapić, navodeći da istitucija Predsjednika zaslužuje mnogo ozbiljniji zakon.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *