Raspisan Konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

0

Služba Glavnog gradskog arhitekte pripremila je Konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke stabilnosti i podizanje kvaliteta života svih stanovnika Podgorice.

Primarni cilj konkursa je da se dobije najbolje idejno pejzažno-arhitektonsko rješenje Park šume Lješkopoljska Gorica, koje će predstavljati osnov za dalju izradu glavnog projekta.

Od idejnih rješenja na konkursu se očekuje:

Naglašen aspekt ekologije – fokus je na dizajnu koji se oslanja na prirodu, osiguravajući da buduća Park šuma podstiče biodiverzitet i unapređuje zdravlje ekosistema. U dizajniranju parka prioritet dati obnovi i uspostavljanju lokalne flore i faune, doprinoseći očuvanju prirode i poboljšanju kvaliteta života u gradu;

Integracija sa prirodnim pejzažem – naglasiti vezu Park šume sa okolnim pejzažem, uzimajući u obzir topografiju, blizinu rijeke, okolnih brda, i urbano tkivo. Važno je identifikovati sve potencijalne pješačke i prirodne veze za razvoj mreže staza i zelenih koridora. Projektovati vizure koje omogućavaju doživljaj prirodnog i urbanog pejzaža Podgorice;

Fokus na održivost i klimatske promene – kroz strategije održivosti, rješenja zasnovana na prirodi i zelenu infrastrukturu ublažiti i prilagoditi se na efekte klimatskih promjena, kao što je urbano ostrvo toplote;

Identitet i program Park šume – dizajnirati fleksibilan i prilagodljiv prostor za različite aktivnosti i događaje tokom cijele godine. Ne planirati elemente koji odvraćaju od ekološkog fokusa kao što su preprogramirane atrakcije i vještačke strukture. Umjesto toga predvidjeti aktivnosti koje podrazumijevaju dublju povezanost sa prirodom, podržavaju lokalni ekosistem i poštuju kulturno nasleđe;

Angažovanje zajednice – podržati uključivanje lokalne zajednice i društvenu koheziju kroz inkluzivni dizajn, koji odgovara različitim grupama korisnika, bez obzira na porijeklo, status i godine. Predvidjeti sadržaje koji omogućavaju edukativne i kulturne događaje i promovišu ekološku svijest.

Od učesnika se očekuje vizija transformacije predmetnog prostora u prirodnu oazu, koja manifestuje savremeni pejzažno-arhitektonski pristup, u cilju obnove prirodne i ekološke harmonije u urbanom okruženju, i adaptacije na klimatske promjene.

Podizanje Park šume Lješkopoljske Gorice ima za cilj uspostavljanje jedinstvenog sistema zelenila Podgorice i jačanje zelene infrastrukture grada. Takođe, idejno rješenje treba da posluži kao model za promišljanje daljih projekata pošumljavanja urbanih prostora i čuvanja postojećih šuma u Podgorici, ali i čitavoj državi.

Članovi konkursnog žirija su:

Vladimir Đurović, pejzažni arhitekta, stručni član;

Nenad Ravnić, arhitekta, stručni član;

Jakov Lopušina, arhitekta, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore;

Vuk Marković, pejzažni arhitekta, stručni član;

Duška Mačić, arhitektica, predstavnik raspisivača.

Žiri će dodijeliti prvu, drugu, treću nagradu i tri otkupa, i to u sljedećim iznosima:

I nagrada – 25.000,00 eura

II nagrada – 12.000,00 eura

III nagrada – 6.000,00 eura

Tri otkupa po 2.000,00 eura

Rok za podnošenje prijava je četvrtak, 18. jul 2024. godine, a rezultati konkursa biće objavljeni do petka, 9. avgusta 2024. godine.

Konkursna dokumentacija dostupna je na sljedećem linku.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.