Rakočević: Nedopustivo je objaviti telefonske razgovore

3

Profesor krivičnog prava i dugogodišnji policijski funkcioner Velimir Rakočević ocijenio je nedopustivim objavljivanje transkripta razgovora dva visoka policijska funkcionera.

Komentarišući transkript razgovora dva visoka policijska funkcionera, koji su objavili pojedini crnogorski i regionalni portali, Rakočević je rekao da je to krajnje nedopustivo.

“To znači da je u pitanju teška zloupotreba. Radi se o tome da mobilni operateri koji imaju sjedište van naše države koriste te mogućnosti i pretvara se njihova aktivnost u svoju suprotnost. Radi se o M:telu i Telenoru koji imaju sjedište u Srbiji, a imaju SMS servis u Crnoj Gori”, rekao je Rakočević u Jutarnjem programu TVCG.

On je rekao da su njihove tehničke mogućnosti takve da “bukvalno mogu svakog korisnika tih mreža ne samo da prisluškuju u realnom vremenu, već da prate njegovo kretanje”.

“U tom smislu je ovdje očigledno protivustavno i protivzakonito djelovanje s elementima teških krivičnih djela, jer je očigledno po nalogu određenih struktura, čak su snimana lica koja se bave ozbiljnim poslovima, dakle državni službenici. O čemu se ovdje radi? Jedno od najvažnijih prava je pravo na privatnost, zaštita svih vidova komunikacije. Svako od nas ostvaruje komunikaciju koja je povjerljiva i niko nema pravo da ulazi u sadržaj te komunikacije ako mu mi to ne dozvolimo ili po nalogu nadležnog organa”, rekao je Rakočević.

Može se, kaže on, nadzirati komunikacija samo iz dva razloga – ako je u pitanju bezbjednost zemlje i ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka.

Rakočević pojašnjava da bi ANB, da bi nekog prisluškivala, morala da dobije odobrenje predsjednika Vrhovnog suda.

“A ovdje imamo jedan apsurd, nekome je na izvolte, i da se na najgori način sve zloupotrebljava. Čak se dostavlja nekim portalima, koji su direktno sa nekim hibridnim aktivnostima čak i procesuirani, što je veliki i težak delikt, i atak na najvažnije vrijednosti države, društva, i ugrožava sigurnost svakog od nas. Tome se mora stati na put”, upozorio je Rakočević.

Na pitanje što da očekuju obični građani, ako se prisluškuju dva visoka policijska funkcionera, Rakočević je rekao da kad se nešto zloupotrebljava to postaje vrlo opasno.
“To unosi nesigurnost kod građana, a onda urušava osnovne tekovine savremenog društva”, rekao je Rakočević.

3 Comments
 1. Cako komentariše

  Profesore prava, fulali ste. Trebali bi znate da još uvijek nije poznata sudbina sistema za prisluškivanje poznatog pod nazivom “jaguar”, koji je svojevremeno bio u posjedu bivše vojske državne zajednice Srbije i Crne Gore, pa se slobodno može postaviti pitanje ”KO KONTROLIŠE KONTROLORE” odnosno ”KO SNIMA SNIMAČE”. Upravo suprotno od Vašeg stava, od izuzetne je vžanosti da KONTROLORI imaju na imu da i njih neko kontroliše, a sve to u cilju obuzdavanja njihovog bijesa prema narodu koji su otvoreno iskazali kroz razgovor. Oni bi da biju i ko zna šta još strašnije. Ovako im je stavljeno na znanje da i kontrolore neko kontroliše.

 2. Serdar49 komentariše

  Kako te nije sramota da tako nesto izjavis. Zar nema slibode pisanja i izvjestavanja. Jeli to duznost novinara , profesore prava . ?

 3. Ljuta komentariše

  Kako da gradjani znaju da visoki clanovi ove vlasti su korumpirani ili da ce da nezakonito da biju narod…..je li profesore Migo uzeo novac od DK da DPS SD OKG kupuje glasace? Po vama mi to ne treba da znamo?
  Evo i Trampa sude zbog prislukovanog telefonskog…
  Izgleda da je jednom policajac uvjek policajac a znamo o domenu njihovog razmisljanja

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.