Rakić: Srbi sa sjevera Kosmeta nikada neće prihvatiti odluke Prištine iako nas ambasadori Kvinte pozivaju da prihvatimo „realnost“; Nećemo prihvatiti da budemo stranci u našoj zemlji

0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije obraćaju se na konferenciji za medije.

Prisutnima se na početku obratio Goran Rakić, koji je rekao da su juče imali sastanak sa ambasadorima Kvinte.

„Na sastanku ključne poruke koje smo mogli čuti su sledeće: Njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, oni apsolutno podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito su podvukli da podržavaju odluke o tablicama i o ulazno-izlaznom dokumentu. Na šta se pozivaju jeste da je Priština uradila to u skladu sa Briselskim sporazumom. Mi smo rekli da to nije u skladu sa sporazumom, a oni su nas pozvali da prihvatimo realnost“, kazao je Rakić i dodao da „oni podržavaju Prištinu u svakom pogledu“.

„Jedina instanca na kojoj treba rešavati to jeste dijalog i briselski sto“, dodao je Rakić i dodao da „Srbi sa severa nikada neće prihvatiti njihove odluke“.

„Kada imamo jednostrane poteze, imamo i reakciju Srba. Stečena prava se nikome ne mogu oduzeti, osim na silu. Oni imaju silu, mogu tako da pokušaju, da menjaju zakone, ali mi nećemo u tome učestvovati, naročito da nam neko oduzima tablice“, kaže Rakić.

„To nisu „Miloševićeve“ tablice, kako ih oni nazivaju, već tablice koje izdaje Republika Srbija. Nećemo prihvatiti da budemo stranci, to od nas žele da naprave, da nas asimiliraju, ili da nas oteraju sa vekovnih ognjišta. Očekujemo da će se dijalog rešiti, da će Vučić naći način da prevaziđemo krizu koja traje već godinu dana. Jednostrani potezi Prištine se samo nastavljaju, a Kvinta ih samo podržava. Srbi sa severa nikada neće to prihvatiti. Jedino veruju u rešenje u Briselu, koje će predsednik Vučić naći.

Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice, kazao je da su bili jedinstveni na jučeršnjem sastanku, kao i da je situacije na KiM teška.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.