Radulović: Smanjenje broja hospitalizovanih kovid pacijenata omogućava da se poveća obim posla ostalih klinika

0

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da je u toj zdravstvenoj ustanovi životno ugroženo 36 od 87 pacijenata hospitalizovanih zbog Kovida-19. Popunjenost kapaciteta za kovid pacijente trenutno je ispod 50 odsto.

Radulović je, u “Bojama jutra” na TV Vijesti, istakla da smanjenje broja hospitalizovanih kovid pacijenata omogućava da se poveća obim posla ostalih klinika, te da bi za desetak dana mogli osloboditi dio kapaciteta KCCG i omogućiti nesmetan rad drugim klinikama.

Kazala je da je neurohirurška klinika prva koja će prva moći da se vrati starim pozicijama.

Radulović je rekla da je dosad vakcinisano oko 55 odsto ljekara, ali i naglasila da postoji određeni broj onih koji su bili zaraženi koronavirusom.

Direktorica KCCG-a je rekla da najvećim uspjehom od dolaska na tu funkciju smatra normalizaciju funkcionisanja svih djelova ustanove u zahtjevnim uslovima.

Rekla je da je su direktori klinika, koji su na te funkcije izabrani nakon njenog dolaska, ispunili očekivanja.

Radulović je kazala da činjenica da su trenutno stopirane javne nabavke trenutno ne može dovesti u pitanje funkcionisanje Kliničkog centra.

Direktorica KCCG-a poručila je da je potrebno racionalizovati novčana izdvajanja za javne i privatne zdravstvene ustanove. Rekla je da je privatno zdravstvo neophodno za ukazivanje zdravstvene zaštite, ali da stub zdravstvene zaštite mora uvijek biti u javnom zdravstvu, te da je funkcionisanje zdravstvenih ustanova na teritoriji cijele zemlje važno i za funkcionisanje samog Kliničkog centra.

Direktorica KCCG-a je istakla da je, osim aparata za snimanje, potrebno obnoviti i ostali dio radiološke opreme u toj ustanovi.

“Moramo da napravimo početne korake sada, ako želimo da za četiri, pet godina imamo drugačiji zdravstveni sistem”, kazala je Radulović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.