Radović: Podsticanje regionalne i međunarodne saradnje doprinosi efikasnom rješavanju globalnih izazova

0

Podsticanje regionalne i međunarodne saradnje doprinosi efikasnom rješavanju globalnih izazova, poručila je guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović, koja je učestvovala na sastanku visokog nivoa u Ljubljani u organizaciji Centra za izvrsnost u finansijama (CEF), kojim Crna Gora odnedavno predsjedava na period od godinu dana.

Kako je saopšteno iz CBCG, u okviru sastanka u Ljubljani, koji je okupio visoke zvaničnike iz regiona sa ciljem razmjene znanja i iskustava u oblasti finansija i ekonomije, održan je okrugli sto na kome je govorila Radović.

Među ostalim govornicima na okruglom stolu bili su Klamen Boštjančić, ministar finansija Slovenije i predsjednik Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Marko Primorac, ministar finansija Hrvatske i Ahmet Ismaili, guverner Centralne banke Kosova.

“Na okruglom stolu se diskutovalo o globalnom kontekstu razvoja savremenih društava koja se suočavaju sa izazovima ubrzanih tehnoloških, klimatskih i demografskih promjena, te kontinuirane ekonomske neizvjesnosti”, dodaju iz CBCG.

U takvom okruženju, neophodno je, kaže se u saopštenju, da institucije očuvaju nezavisnost i stabilnost, kao glavni preduslov snaženja ekonomije, zaključili su učesnici okruglog stola.

Radović je istakla da podsticanje regionalne i međunarodne saradnje doprinosi efikasnom rješavanju globalnih izazova i dodala da su prioriteti CBCG, uz primarni cilj – očuvanje finansijske stabilnosti, razvoj institucionalnih kapaciteta, regulatorno usaglašavanje u kontekstu pregovaračkog procesa za članstvo u EU i promovisanje i implementacija zelenih finansija.

“Ovaj sastanak na visokom nivou CEF-a takođe označava početak druge faze projekta WeLead: EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu, koga finansira Evropska komisija, a sprovodi CEF. Cilj ovog projekta je unapređenje znanja i iskustava u procesu pridruživanja EU, što će osnažiti regionalnu saradnju i osigurati brži napredak Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji”, kaže se u saopštenju.

Tokom boravka u Ljubljani, Radović je u kontekstu predsjedavanja Crne Gore međunarodnom institucijom sa sjedištem u Ljubljani, posjetila CEF i imala odvojeni sastanak sa direktoricom Janom Repanšek, na kojem je bilo riječi o saradnji između CBCG i CEF-a i planovima za naredni period.

“Tim povodom, razmatrani su prioriteti tokom crnogorskog predsjedavanja CEF i mogućnosti snaženja doprinosa konsolidaciji ciljeva centralnih banaka zemalja članica ove organizacije, a koji se prvenstveno odnose na dalje jačanje institucija, usaglašavanje regulative sa pravnom tekovinom EU i uvođenje zelene i digitalne komponente u politike centralnih banaka. Takođe je razgovarano o obukama koje CEF nudi na planu unapređenja institucionalnih kapaciteta centralnih banaka”, kazali su iz CBCG.

CEF je međunarodna institucija sa sjedištem u Ljubljani koja djeluje kao regionalni centar za razmjenu znanja i promoviše izgradnju i razvoj kapaciteta javnih službenika i institucija u Jugoistočnoj Evropi.

 

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.