Radovanić: Režim DPS je najveći protivnik Crnoj Gori i njenom napretku

Radovanić: Režim DPS je najveći protivnik Crnoj Gori i njenom napretku

Režim Demokratske partije socijalista (DPS) najveći je protivnik Crnoj Gori i njenom napretku, ocijenjeno je Građanskog pokreta (GP) URA.

Generalni sekretar, Mileta Radovanić, rekao je da je sve više ocjena koje režim u Crnoj Gori nedvosmisleno percipiraju kao jednu vrstu autoritarnog.

“Takva je i posljednja rang list o indeksu demokratije država u svijetu po kojoj Crna Gora spada u grupu hibridnih režima i polako klizi ka autoritarnom sistemu”, kazao je Radovanić.

Prema njegovim riječima, izraz hibridni je malo drugačiji i ljepši naziv za režime meke diktature, a Crna Gora, osim Bosne i Hercegovine, ima najslabiji indeks demokratija od država regiona.

“Taj indeks je od 2006. godine u konstantnom padu. Iz svega proizilazi da je režim DPS-a najveći protivnik državi i njenom napretku. Sistem umnogome zavisi od volje jednog čovjeka, institucije su trome a gotovo svakodnevno prisustvujemo brojnim aferama i skandalima”, istakao je Radovanić.

On je ocijenio da su nedostatak političkog dijaloga, raspirivanje nacionalne retorike i korupcije kao model ponašanja odlike današnjeg crnogorskog društva i sistema vrijednosti koji je dominantno kreiran od strane vlasti.

Sloboda medija, kako je kazao, predstavlja veliki problem.

Prema njegovim riječima, pored pokušaja diciplinovanja novinara u prethodnom periodu, krenulo se i u prevaspitavanje građana koji svoje nezadovoljstvo iskazuju na društvenim mrežama.

“To su jasni pokazatelji diktatorskog karaktera ove vlasti koja je preko sebe samo stavila plašt demokratije”, kazao je Radovanić.

On smatra da je inostrana javnost sve više fokusirana na probleme crnogorskog društva i da sa tih adresa stiže sve veći broj ocjena i komentara da režim u Crnoj Gori nije demokratski.

“Cjelokupni ambijent i svi procesi koji se dešavaju u državi imaju za cilj samo simulaciju demokratije kako bi aktuelna elita na vlasti očuvala svoje pozicije i fotelje. Sve više postaje jasno da sa Đukanovićem nema napretka, neophodnih reformi i demokratizacije društva što nam je neophodno kako bi Crna Gora doživjela ekonomski, politički i društveni procvat”, zaključio je Radovanić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *