Putinov ukaz stupio na snagu: Strancima zabranjeno da posjeduju zemlju na Krimu

0

Strancima, licima bez državljanstva i stranim kompanijama zabranjeno je posjedovanje zemlje na većem dijelu teritorije Krima.

Odgovarajući ukaz predsjednika Rusije kojim je to regulisano stupio je na snagu danas, 20. marta.

Ovo ograničenje se odnosi na 19 od 25 krimskih opština, uključujući Evpatoriju, Kerč, Jaltu i Sudak. Zabrana je na snazi i u 12 opština u Sevastopolju. U Simferopolju, Krasnoperekopsku, Džankoju, Krasnogvardejskom, Belogorskom i Pervomajskom regionu još uvijek je dozvoljeno da svi, pa i strani državljani, posjeduju nepokretnosti.

Prije tačno godinu dana, 20. marta 2020. godine, predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz prema kome je Krim uključen na spisak pograničnih teritorija na kojima strani državljani, osobe bez državljanstva i strana pravna lica ne mogu biti vlasnici zemljišnih parcela.

Strani državljani su imali rok od godinu dana da izvrše otuđenje imovine ili dobiju državljanstvo Rusije.

Prema podacima od 1. januara 2021. godine, oko 11.000 krimskih zemljišnih parcela, na koje se odnosi predsjednički ukaz, bilo je u vlasništvu stranih državljana.

Šef radne grupe za međunarodna pravna pitanja pri stalnom predstavništvu Krima pri predsjedniku Rusije Aleksandar Molohov smatra da je ova zabrana prinudna mjera.

„Ovdje nema ničeg iznenađujućeg. To je rasprostranjena međunarodna praksa. U čitavom svijetu države ograničavaju prava stranaca na posjedovanje zemljišta u zoni u blizini državne granice. Strancima je takođe zabranjeno da posjeduju poljoprivredno zemljište“, rekao je Molohov.

Kako objašnjava, sada strani državljani i kompanije, uključujući i one iz Ukrajine, ne mogu posjedovati zemlju na teritorijama koje su označene ukazom.

Istovremeno, stranim posjednicima uskoro ne prijeti rekvizicija ili konfiskovanje već postojećih nepokretnosti na zemljišnim parcelama, iako će objekti koji im pripadaju biti ograničeni u civilnom prometu, precizirao je Molohov.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.