Putin: Sukob SAD i Irana imao bi katastrofalne posljedice

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas SAD da bi upotreba sile protiv Irana imala katastrofalne posljedice.

Odgovarajući na pitanja u emisiji uživo na ruskoj televiziji, Putin je rekao da će američke vojne akcije protiv Irana biti “katastrofa bar za region”.

On je dodao da bi to izazvalo eskalaciju neprijateljstava sa nepredvidivim ishodima.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su zbog prošlonedjeljnih napada na na dva naftna tankera u blizini Ormuskog moreuza, za koje je Vašington okrivio Iran, koji je negirao optužbe.

Zatrpan pitanjima o niskom životnom standardu

Putin se suočio s talasom žalbi i prigovora o niskom životnom standardu u višečasovnoj TV-emisiji u kojoj je odgovarao na pitanja građana.

Više od 1,5 miliona ljudi poslalo je svoja pitanja telefonom, video-pozivima ili elektronskom poštom.

Građani su pitali: “Kada će život postati bolji, makar malo?”, “Zašto su tako niske plate?”, “Zašto nemamo dovoljno za hranu?”.

Jedan građanin koji se predstavio kao vatrogasac, rekao je da ima platu svega deset hiljada rubalja (oko 130 evra), dok je jedna porodilja saopštila da mjesečno dobija “smiješnih 50 rubalja (oko sedam evra)”.

U pozivima je bilo žalbi i na nedostatak životno važnih ljekova, na oronule puteve i škole, prepune bolnice.

Putin je obećao povećane plata i socijalnih primanja, i ukazao da je Rusija pogođena padom cijena nafte i gasa i međunarodnim sankcijama.

Putin je priznao da su sankcije SAD i Evropske unije od 2014. godine Rusiju koštale oko 50 milijardi dolara, ali je naveo da su zemlje EU, SAD i Japan pretrpjele još veću štetu zbog svojih ograničenja trgovine s Moskvom.

Putin je osudio zapadne sankcije kao pokušaj da se obuzda rastuća moć Rusije, dodavši da američka trgovinska ograničenja protiv Kine imaju sličnu svrhu.

On je ukazao na američke sankcije protiv kineske telekomunikacione kompanije “Huavei”, opisujući ih kao dio napora SAD da “ograniče razvoj Kine kao globalne sile”.

“Isto se dešava i u vezi s Rusijom i tako će biti i dalje, te ako želimo da osvojimo mjesto pod suncem, jednostavno treba da jačamo, prije svega u ekonomskoj sferi”, rekao je Putin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.