Putin potpisao dekret: Ukrajinci lakše do ruskog državljanstva

0

Predsjednik Rusjie Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim će pojedini Ukrajinci rođeni na Krimu i u Sevastopolju moći na lakši način da dođu do državljanstva.

Dekret ukazuje da se pojednostavljena procedura odnosi na građane Ukrajine, koji nemaju državljanstvo u drugim državama, a koji su rođeni ili trajno borave na teritoriji Krima i Sevastopolja.

Procedura se odnosi i na one koji su ove teritorije napustili pre 18. marta 2014. godine, dva dana nakon krimskog refernduma, prenosi TAS S.

Pojedinci bez državljanstva, koji su rođeni i odrasli na Krimu ili su ga napustili prije nego što je referendumom pripojen Rusiji takođe imaju pravo na pojednostavljenu proceduru.

Stanovnici Iraka, Avganistana, Jemena i Sirije, koji su rođeni na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza takođe će moći da se prijave za olakšanu proceduru.

Kako navodi TAS S, po novoj proceduri koju je danas odobrio Putin, pitanje državljanstva biće riješeno u roku od tri mjeseca.

Agencija podsjeća da je Putin 24. aprila potpisao dekret koji građanima samoproglašene Donjecke Republike i Luganske Narodne Republike daje priliku da se prijave za pojednostavljenu proceduru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.