Putin: Oštrim mjerama pobijedićemo virus za manje od tri mjeseca

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je juče da Rusija može pobijediti koronavirus za manje od tri mjeseca ukoliko brzo uvede oštre mjere dok su vlasti od danas suspendovale sve redovne i čarter letove u tu zemlju i iz nje.

Vlasti u Moskvi su saopštile da će od vikenda zatvoriti sve radnje osim prodavnica hrane i apoteka, nakon što je Rusija prijavila najveći porast broja zaraženih u jednom danu, usljed čega se broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u toj zemlji popeo na 840.

Ova cifra je mnogo manja nego u brojnim evropskim zemljama, ali je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin u utorak kazao Putinu da pravi razmjeri problema u prijestonici premašuju zvanične podatke.

Putin je u televizijskom obraćanju građanima u srijedu predstavio nove mjere koje se uvode kako bi se suzbila zaraza, proglasivši da će sljedeća nedjelja biti neradna za mnoge Ruse i pozvao građane da ostanu kući.

“Ovo su prisilne mjere, one su privremene. Međutim, da budem iskren, što budu oštrije i efikasnije, one će kraće trajati“, rekao je Putin. „Kada konačno izađemo iz ove situacije, a definitivno ćemo izaći iz nje…, nadam se da će to biti za manje od dva tri mjeseca“, kazao je ruski lider.

Rusija je juče dobila više od milion maski i 200 000 kompleta za testiranje na poklon od kineskom milijardera Džeka Ma. Nazivajući biznismena „pravim prijateljem“, ruske vlasti su suopštile da je Ma, jedan od osnivača internet trgovinskog giganta kompanije Alibaba, preko telefona razgovarao sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i rekao mu da je bio dirnut kada je Moskva pomagala Kini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.