Putin odbio Trampov poziv za samit G7

Putin odbio Trampov poziv za samit G7

Više  puta ponovljeni predlog američkog predsjednika Donalda Trampa da se u septembru Rusija i njen lider Vladimir Putin ponovo pridruže samitu grupe najrazvijenih zemalja (G-7), zvanični Kremlj još nije prokomentarisao, ali su zato brojni politikolozi ocenili da u Vašingtonu ovim zapravo žele da ohlade odnose Moskve i Pekinga jer Kina nije pozvana na skup.

Na drugoj strani, ovom predlogu Trampa o naknadnom priključenju Rusije, suprotstavilo se više evropskih lidera, kao i premijer Kanade. Oni smatraju da Tramp bez dogovora sa njima ne može da zove na samit nikoga, pa ni Putina.
Protivnici Trampove ideje smatraju da Rusija mora da vrati Krim prije nego što se ponovo pojavi na samitu G-7.

Inače, članovi te grupe su, pored SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i Kanada. Osim Rusije, Tramp je na samit planiran za septembar, pozvao i Australiju, Indiju i Južnu Koreju.

Oni očigledno ne razumiju da Putin i nije zainteresovan da se vraća u to društvo, kao i da u Rusiji niko ne pomišlja na povratak krimskog poluostrva Ukrajini. Rusija je posle pripajanja Krima matici bila isključena iz G-7. Tada je Putin rekao da ionako od te “pričaonice” nije ni bilo koristi i da je takav format prevaziđen. Predsjednik Rusije je bio jasan da se svetski problemi ne mogu riješavati bez Kine i predstavnika Južne Amerike.

Na samitu u SAD Tramp namjerava da raspravlja o krivici Kine o širenju korone. U Moskvi smatraju da na Zapadu nemaju argumente za napad i optužbu Kine, i u tome ne žele da učestvuju, iako je sasvim  razumljivo što Rusija ne želi da kvari odnose sa Kinom jer su oni sada jako dobri: raste trgovinska razmjena, Kina je veliki kupac ruskih energenata, a trgovinska razmena 2019. godine između te dvije zemlje iznosila je 110 milijardi dolara.

Moskva ne želi ni da trenutnu zapaljivu situaciju u Americi koristi za skupljanje političkih poena. A na optužbe političara iz SAD, koji u neredima u njihovoj zemlji vide “ruski trag”, u Moskvi gledaju sa podsmehom.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija ne miješa u unutrašnje stvari nijedne države, pa ni SAD. Moskovski politikolog Dmitrij Suslov kaže da politička elita u SAD nije spremna da krene u reforme društva.

Pitanje  odgovornosti Kine za širenje virusa korona, što u svojim nastupima stalno ističu vodeći ljudi američke administracije, biće sigurno tema skupa G-7.

Trampu će ići na ruku i prije nekoliko dana objavljena vest agencije AP da je imala uvid u snimke na kojima se predstavnici SZO žale još 6. februara na ponašanje Kine i kažu da Peking ne dijli s ostatkom sveta sve podatke ne bi li se procijenio rizik koji korona predstavlja za ostatak svijeta.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *