Putin o vlastima u Crnoj Gori: Režim se uplašio referenduma o NATO-u, zemlja prolazi kroz političku nestabilnost

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je sa “kad pričamo o situaciji na Balkanu, ozbiljan destabilizujući faktor ovdje predstavlja politika SAD i određenih zapadnih zemalja, usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu”.

“Još 1999. godine snage NATO su bez sankcije UN dva i po mjeseca bombardovale Jugoslaviju, pa nasilnički odvojile Autonomnu Pokrajinu Kosovo. A 2008. godine Vašington i njegovi saveznici su podržali nelegitimno proglašenje kosovske nezavisnosti. Godine 2017, uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO je bila uvučena Crna Gora. Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat, zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti. Prošle godine, radi forsiranog učlanjenja u NATO Republike Makedonije bio je čak pokrenut proces donošenja ustavnih amandmana i promjene naziva te države, revizije osnova makedonskog nacionalnog identiteta”, istakao je Putin.

Pri tome je ignorisana volja makedonskih glasača – referendum o promeni naziva države je propao, ali se spoljni pritisak nastavio.

“Naša zemlja, znajući i razumejući, koliko su komplikovan Balkan i istorija tog regiona, uvijek ga je smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju. I danas Rusija ima ovdje mnogo prijatelja, među kojima posebno mjesto zauzima strateški partner Srbija. Zato je pomoć jačanju regionalne bezbjednosti i stabilnosti naš bezuslovan prioritet”, poručio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.