Putin nudi oružje Saudijskoj Arabiji posle napada: Odlučite mudro, kao Iran i Turska

Putin nudi oružje Saudijskoj Arabiji posle napada: Odlučite mudro, kao Iran i Turska

Ruski predsjednik Valdimir Putin ponudio je danas u Ankari Saudijskoj Arabiji da joj Rusija proda svoje oružje, posle napada na naftna postrojenja te zemlje.

“Spemni smo da obezbijedimo značajnu pomoć Saudijskoj Arabiji i ta zemlja bi donijela mudru državničku odlluku kao što je to svojevremeno učinio Iran kupovinom S-300 i kao što je turski predsjednik Erdogan uradio kada je kupio poslednji S-400 protivvazdušni odbrambeni sistem od Rusije”, rekao je Putin, prenosi Rojters.

On je posle razgovora s turskim i iranskim kolegama, Redžepom Tajipom Erdoganomm i Hasanom Rohanijem, o Siriji, istakao da bi to oružje zaštitilo svako infrastrukturno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Antipobunjenička koalicija, koju u Jemenu predvodi Rijad, saopštila je danas da je oružje korišćeno u napadu na naftna postrojenja, koji je izazvao drastično smanjenje proizvodnje nafte i povećao strah od vojne eskalacije između SAD i Irana, proizvedeno u Iranu.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski šiitski pobunjenici Huti, protiv kojih Saudijska Arabija i njeni saveznici vojno intervenišu već 4,5 godine.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *