Putin i Lukašenko u Sočiju razgovarali o saradnji

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u Sočiju razgovarao sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom o unapređenju ekonomske i druge saradnje usred nesuglasica izmedju dvije zemlje u oblasti energetike.

Lukašenko je nedavno optužio Kremlj da ne ispunjava svoje obaveze o snabdijevanju energijom, dok neki u Bjelorusiji strahuju da bi Putin mogao da razmotri spajanje dvije nacije kako bi proširio svoju vlast.

Kremlj je sa svoje strane naveo da bi Belorusija, koja se oslanja na rusko snabdijevanje energijom, treba da prihvati veću ekonomsku saradnju ako želi da dobija ruske energente po subvencionisanim cijenama.

Za sada se ne zna ishod razgovora, a tamošnji mediji su prenijeli kako Putin i Lukašenko igraju hokej na ledu.

Putin i Lukašenko sastali su se dva puta u decembru, ali nisu uspjeli da razriješe nesuglasice tako da je Rusija smanjila isporuke nafte Bjelorusiji početkom ove godine.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte u Evropu preko Bjelorusije nastavljaju se nesmetano, ali su bjeloruske rafinerije nafte svedene na minimalan kapacitet, što je zemlji uskratilo glavni izvor prihoda. Bjelorusija se ranije bavila izvozom naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.