Prve žrtve vrućine u Italiji, 2019. na putu da bude najtoplija godina

0

Zbog velikih vrućina u centralnom i sjevernom dijelu Italije, stradale su najmanje tri osobe. U Milanu je za 35 odsto povećan broj osoba koje se zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih usljed visokih temperatura.

U tom gradu je povećano i korišćenje električne energije usljed rada klima-uređaja, zbog čega povremeno dolazi do “zamračenja” prodavnica i restorana, prenosi Rojters.

Stotine vatrogasaca se bore sa požarima na jugu Francuske, posebno u regionu Gard, gdje je registrovano čak 45,9 stepeni i gdje je izgorjelo oko 600 hektara zemlje i uništene desetine kuća i vozila, saopštile su nadležne službe. U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva.

Francuski mediji prenijeli su da je uhapšen jedan muškarac zbog izazivanja požara u Gardu, piše Tanjug.

U Parizu je takođe izmjerena rekordna temperatura u ovoj godini, a vlasti su izdale zabranu vožnje starijih automobila kako bi se bar malo suzbilo zagađenje izazvano vrućinama.

Širom Španije zabilježene su veoma visoke temperature od čak 43 stepena u pojedinim regionima. U 40 španskih regiona, od 50, na snazi je meteo-alarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regiona.

Na sjeveroistoku Španije u Đironi, temperatura je dostigla 43,9 stepeni, dok je katalonska vlada saopštila da je uspjela da obuzda 90 odsto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u sjeveroistočnoj pokrajini Taragona. Kako je navedeno, aktivna su još dva požara u centralnom dijelu Toleda.

I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, sa temperaturama koje dostižu 35 stepeni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.