Prva žena na čelu Tanzanije položila zakletvu

0

Dosadašnja potpredsjednica Tanzanije Samia Suluhu Hassan položila je zakletvu kao predsjednica države, nakon smrti predsjednika Johna Magufulija, najglasnijeg afričkog COVID skeptika, čime je postala prva žena na čelu te istočnoafričke zemlje.

Hassan (61) je preuzela dužnost nakon što je u srijedu objavljeno da je Magufuli umro od srčanog udara, nakon što ga više od dvije sedmice nije bilo na javnoj sceni, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nestanak Magufulija iz javnosti od 27. februara izazvao je sumnje da je obolio od COVID-19, bolesti za koju je smatrao da se može izliječiti molitvama te nije želio naručiti vakcine za svoju zemlju od 58 miliona stanovnika.

 Stanovništvo cijemu ‘Mamu Samiu’

Dužnosnici smatraju da je neka bolest razlog njegovog nepojavljivanja u javnosti, Hassan kaže da je umro od srca, dok opozicija tvrdi da je umro od koronavirusne bolesti.

Hassan opisuju kao osobu koja voli graditi dogovore i kompromise i njen stil suprotan je Magufulijevom populizmu, kojeg su zvali i “Buldožer”, zbog netolerancije prema drugačijem mišljenju.

Njen nadimak “Mama Samia” u toj je zemlji dokaz da je stanovništvo cijeni.

Izvor: Agencije

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.