Prva patrijarška Liturgija novoizabranog Patrijarha

0

Vjernici su došli u velikom broju da pozdrave novizabranog patrijarha srpskog i prisustvuju patrijaraškoj liturgiji koja je održana u 9 časova. Njegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko karlovački i patrijarh srpski g. Porfirije ustoličen je kao 57.poglavar Srpske pravoslavne crkve od vremena Svetog Save i 46.patrijarh po redu.

Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. U čin male shime zamonašio ga je, na Tominu nedelju, 11. aprila 1986. godine, njegov duhovni otac, tada jeromonah Irinej Bulović, sadašnji Episkop bački. Iste godine, episkop raško-prizrenski Pavle Stojčević, potonji patrijarh srpski, rukopoložio je monaha Porfirija u čin jerođakona u manastiru Svete Trojice u Mušutištu 23. juna 1986. Godine, da bi 1990.godine postao igunam manastira Kovilj koji je postao prepoznatljiv po negovanju vizantijskog crkvenog pojanja, ali i po otvorenosti prema društvenoj zajednici.

O svom identitetu i temeljnim vrijednostima na kojima zasniva svoje služenje Bogu ističe da je Srbin, ali da je prije svega hrišćanin, što je univerzalna vrijednost i zato propoveda i svedoči Hrista, voli svoj narod, ali voli i sve druge narode, svakog čovjeka, svaku ikonu Božiju. Tako je iskreno i iz dubine duše na današnjoj nadahnutoj besjedi rekao da što su veći gordost i sujeta u duši čovečijoj to smo zatvoreniji, usamljeniji i siromašniji.

“Grešni carinik iz Jevanđelja se ničim nije mogao pohvaliti, ni trunkom vrline, ali je imao jedno. Svest o tome ko je i šta je, da je običan i slabašan čovek i da nema čim da se pohvali osim osećanja potrebe za Bogom. Jevanđenje nas uči da blagodaću božijom razumemo i prepoznamo svoje stanje i idemo putem pokajanja” – rekao je na kraju današnje besede naš duhovni pastir i vođa, NJegova Svetost gospodin Porfirije.

Izvor: in4s.net

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.