Promjena vlasti u Podgorici krajnji cilj hrvatske odmazde zbog Jasenovca

0
Piše: Nebojša Popović

Posebna savjetnica hrvatskog šefa diplomatije Vanda Babić Galić izjavila je da će Hrvatska uzvratiti Crnoj Gori zbog usvajanja rezolucije o Jasenovcu, ali nije precizirala kako, odnosno hoće li Hrvatska opstruirati crnogorski put ka Evropskoj uniji.

„Nećemo to najavljivati preko medija, ali oni koji treba da se brinu nisu hrvatski građani ni Republika Hrvatska. Dakle, kako? Znaćete“, kazala je Babić-Galić u intervjuu Večenjem listu.

Upitana kako ta rezolucija šteti Hrvatskoj, kad ta država nije naslednica NDH niti ima veze sa logorima smrti, Babić Galić je odgovorila da ona (rezolucija o Jasenovcu) ne šteti Hrvatskoj, iako je to njena intencija. Zaista je teško nakon ove rečenice dokučiti pa zašto onda Republika Hrvatska uopšte reaguje.

Da je Crna Gora kojim slučajem usvojila rezoluciju koja se bavi osudom operacije „Bljesak i oluja“ koja je direktno vezana za državnost moderne Hrvatske, onda bi reakcija Zagreba bila posve opravdana i razumljiva. Ali najavljivati odmazdu zbog osude Jasenovca, iako Hrvatska nije naslednica NDH, niti bi se tako smjela i trebala osjećati, krajnje je bizarno i čudno. Naravno, osim ako intencija hrvatskih vlasti nema posve drugačiju konotaciju?

Crna Gora u klinču između Hrvatske i Srbije

A sva je prilika da to jeste tako. Crna Gora je, naime, najmanja država u regionu i to u Beogradu i Zagrebu odlično razumiju. I jedni i drugi rado ističu da su prijatelji i kako vole Crnu Goru, kako bi to uvijek i trebalo biti, ali izgleda samo u mjeri u kojoj se Crna Gora dosledno ponaša na način kako to oni očekuju. U suprotnom slijede ukori i sankcije, jer ko će kome najbolje ako ne svoj svome. A razumije se da se većim igračima, za razliku od Crne Gore, nije uputno zamjerati.

Tako je i u ovom slučaju. U Zagrebu odlično znaju da rezolucija crnogorskog Parlamenta nema ama baš nikakvog značaja za Hrvatsku, niti da ona bilo čime dotiče vitalne hrvatske interese. Osim u slučaju ukoliko Hrtvatska ne smatra da je njen interes da aktivno utiče, a ako je moguće, što da ne – i kontroliše političke procese u Crnoj Gori. E to bi već konačno moglo biti pristojno objašnjenje za ovako žustru i višednevnu reakciju iz Zagreba.

U tom ključu treba posmatrati i prilično nesmotrenu i nediplomatsku izjavu savjetnice hrvatskog šefa diplomatije Vande Babić Galić, da je aktuelna „vladajuća struktura (u Podgorici) stavila crnogorskom narodu okove“, te da „Crna Gora na svoju i štetu svojih građana podanički ostvaruje tuđe zamisli i projekte“. Dakle, vlast u Crnoj Gori ne valja, a ako je to tako onda je logično valja mijenjati, a Hrvatska ima određene poluge za to.

Milatović unizio dostojantsvo države

Da stvar bude gora, u čitavu situaciju se upleo i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je požurio da se pored žive Vlade i Parlamenta izvinjava hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću. Teško se oduprijeti utisku da ima nečeg krajnje mučnog i tjeskobnog po Crnu Goru u toj činjenici. Milatović je izabrao najpouzdaniji način da unizi dostojanstvo zemlje koju predstavlja, a naročitu nelagodu izaziva činjenica da je iskorišćen vanjski faktor ne bi li se postigao određeni politički efekat na domaćem terenu.

Jer Milatović da je slušao šta govori hrvatski predsjednik Milanović, koji je očito državnik od ozbiljnijeg formata od crnogorskog kolege, mogao je da zna će predsjednik Milanović prirodno objeručke prihvatiti njegovo izvinjenje, ali da baš zbog odnosa Milatovića prema sopstenoj zemlji, ga sigurno ubuduće neće više intimno cijeniti kao političara i kolegu.

Podsjetimo, predsjednik Milanović je prije samo nekoliko mjeseci komnetarišući političku vrhušku u Crnoj Gori kazao, da bi, prema njegovom mišljenju, premijer Milojko Spajić i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, iako izrazito prozapadni orjentisani, morali se malo više distancirati od Zapada i povesti računa o interesima države koju vode.

„Oni su izrazito prozapadni, proamerički čak. Ja bi im čak savjetovao malo više distance i fokusiranja na sebe i vlastite interese, a ne da rade po skriptama i priručnicima koje im sastavljaju drugi sekretari EU misije u Podgorici“, primijetio je tada Milanović.

Tekstovi objavljeni u kategoriji „Drugi pišu“ nisu nužno stavovi redakcije Borba

(žurnal.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.