Projekcije Ministarstva finansija: Od turizma 700 miliona evra

0

U državnu kasu, prema projekcijama Ministarstva finansija i socijalnog staranja, po osnovu prihoda od turizma ove godine sliće se 700 milona evra. Kako su kazali za Novu M iz tog Vladinog resora, projekcije temelje na osnovu povoljnije epidemioloske situacije, zadovoljavajuće imunizacije stanovništva, kao i početka rada nove avio-kompanije TO Montenegro. Sa manje optimizma o brojkama govore zaposleni u turizmu. Trenutna popunjenost je, kažu, dobra, no prihodi od projektovanih 700 miliona evra su upitni.

Projekcija prema kojoj će prihodi od sezone dostići 65 odsto onih iz 2019. godine, odnosno 700 miliona, vjerovatno će biti naša realnost, poručuju iz Ministarstva finansija.

“Imajući u vidu opredjeljenje Vlade da svoje granice bez ograničenja otvori za turiste regiona, Istočne Evrope, zemalja članica Evropske unije, kao i povoljne epidemiloške situacije, visokog stepena vakcinacije, na nivou 30 odsto odraslog stanovništva, očekujemo da će ovaj nivo prihoda biti ostvaren”, rekao je koordinator u Direktoratu državnog budžeta Branko Krvavac.

Da je prihod od 700 milona ostvariv, kaže on, potvrđuju brojke u maju i junu.

“Brojke koje bilježimo u prethodnom periodu idu u prilog tome, imajući u vidu da je u maju i početkom juna ostvareni broj dolazaka između 60 i 65 odsto 2019. godine”, dodao je Krvavac.

Politika otvorenih granica, saglasni su u Crnogorskom turističkom udruženju, dala je rezultate.

“Hoteli su preuzeli obavezu da, u slučaju obolijevanja, gost prilikom boravka u hotelu ima smještaj i ishranu besplatno, država se obavezala da će besplatno da ga liječi, ta dodatna sigurnost će uticati na odluku nekoga gdje da provede ljeto”, istakao je predsjednik CTU Žarko Radulović.

Nakon dobrih, loše vijesti su, prema njegovom mišljenju, da do 65 odsto prihoda od turizma iz 2019. ipak ne možemo stići.

“Glavna sezona ne može da akumulira toliko novca, koliko je upisano u budžet, pa se bojim da nećemo dostići tih 65 odsto koliko nama treba da relativno sigurni uđemo u zimu. U ovom trenutku je relativno dobra popunjenost, ali daleko od onoga što treba da bude da bi došli do ovih 65 odsto”, naglasio je Radulović.

Pojašnjava i da nam fali avio-kompanija, koja je bila u kondiciji MA sa destinacijama i vezama koje je avio-prevoznik imao.

“Tako da smo mi osuđeni na to da čekamo na nekog ko će imati ekonomsku računicu prema Crnoj Gori i da to leti kada njima odgovara i koliko njima odgovara”, dodao je on.

Drugačiji pogled na avio-dostupnost Crne Gore imaju u Ministarstvu.

“Otvaranje nove nacionalne kompanije jedan je od pokretača turističke privrede i sveukupnog oporavka ekonomske aktivnosti. Osim To Montenegro, imamo 29 kompanija koje će ove godine organizovati letove ka Crnoj Gori: iz Austrijie, Poljske, Ukrajine, Rusije i ostalih”, kazao je Krvavac.

Najbrojniji su gosti iz  regiona.

“U ovom trenutku imamo najviše region i Tursku, Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Radulović.

A one koji borave u Crnoj Gori dočekaće spremne plaže poručuju iz JP Morsko dobro, koje upravlja crnogorskim plažama.

“Definitivno plaže su spremne i mislim da ćemo imati kvalitetnu turističku sezonu”, rekao je direktor JP Morsko Mladen Mikijelj.

Poručuju da se samo kroz realizaciju kapitalnih projekata može poboljšati kvalitet Crne Gore kao turističke destinacije.

“Mi smo se odlučili da smanjimo tekući dio budžeta i da neki milon eura koji su predviđeni za tekuću potrošnju i taj dio sredstava prebacimo  kapitalni dio budžeta, kako bi opredijelili tri i po milona sredstava za kapitalne projekte”, kazao je Mikijelj.

Od kapitalnih projekata izdvaja projekat Ulcinjske skele, realizaciju šetališta u Pržnu, završetak šetališta na Jazu…

A dok čekamo realizaciju pomenutih projekta i nove goste, brojke govore sledeće:

Prihodi od turizma u 2019. godini iznosili su milijardu i 100 milona evra, u 2020. skoro da i nije bilo sezone, pa nas je tokom godine pandemije posjetilo svega 440 hiljada turista, a u državnu kasu se po osnovu prihoda od turizma slilio svega 145.000 miliona evra.

Očekivanja od ove godine su 700 miliona evra.

Situacija na crnogorskom primorju je za sada takva, da li će prihodi od turizma dostići 65 odsto prihoda iz 2019. godine, kakve su procjene resornog minista, ostaje da se vidi… Ono što je izvjesno – slike iz  2019. se neće ponoviti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.