Proizvodnja Sputnjika V u EU nakon odobrenja Evropske agencije za ljekove

0

Ruski fond za direktne investicije dogovorio se sa partnerima iz Italije, Španije, Francuske i Njemačke o zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Fond vodi pregovore sa nizom proizvođača o povećanju proizvodnje „Sputnjika Ve“ u Evropskoj uniji i spreman je da započne isporuke onim zemljama Evropske unije koje nezavisno registruju vakcinu, saopštio je predstavnik Fonda.

“Od samog početka borbe protiv pandemije, Ruski fond za direktne investicije bio je posvećen aktivnoj saradnji sa svim partnerima, uključujući i iz Evrope, i otvoren je za takve pregovore. Fond je već postigao dogovore sa kompanijama iz Italije, Španije, Francuske i Njemačke za pokretanje proizvodnje ‘Sputnjika Ve’“, istakao je on i dodao da su trenutno u toku pregovori sa nizom proizvođača o povećanju proizvodnje u EU.

Prema njegovim riječima, to će omogućiti početak aktivnih isporuka „Sputnjika Ve“ na jedinstveno evropsko tržište nakon dobijanja odobrenja Evropske agencije za ljekove (EMA), sa kojom se sada aktivno sarađuje u okviru razmatranja prijave o registraciji“, precizirao je on.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.